Harminc éve nyíltan

Share
Share

Az open source rengeteg hasznos innovációt tett lehetővé az elmúlt három évtizedben, és a java még csak most jön.

Harminc éve indult útjára a Linux, ami hihetetlen mennyiségű nyílt innováció előtt nyitotta ki a kapukat. A technológia lehetőséget biztosít arra, hogy hagyományostól eltérő, újszerű és előremutató ötletek valósuljanak meg többek között a közösség együttműködésében és kollektív tudásában rejlő előnyök kihasználásával. Ennek köszönhetően az open source az életünk minden területén elősegítette a fejlődést a pénzintézetektől kezdve a meteorológián át a légi közlekedésig. Sőt, a Linux már egy másik bolygóra is eljutott, hiszen ez a rendszer fut az Ingenuity névre keresztelt drónon, amely a Perseverance Mars-járó tartozéka, és 2021 februárja óta segít a vörös bolygó megismerésében.

A SUSE szintén évtizedek óta segíti a nyílt innovációt, és támogatja a vállalatokat az open source szoftverek előnyeinek kihasználásában. Ennek eredményeként a SUSE megoldások a legkülönfélébb területeken teljesítenek szolgálatot, legyen szó a COVID leküzdéséről és az egészségügy fejlesztéséről, űrutazásról, asztrofizikáról és okosstadionokról, klímakutatásról és rákgyógyításról vagy éppen fizikai tanszékeken folytatott kutatásokról és szimulációkról. A globális Fortune 100 listán szereplő vállalatok több mint kétharmada használja a SUSE Linux Enterprise Server rendszert többek között a haditechnikában, a kereskedelemben és a járműiparban, továbbá a világ legnagyobb, szuperszámítógépekből álló fürtjeinek felén is ez a megoldás működik. Emellett a vállalat szakemberei olyan projekteken is dolgoznak lazításképpen, mint például a robotkaméleon, illetve a matekpéldákat megoldó vagy éppen a zongorázó robotok, amelyeket mind a nyílt forráskódú fejlesztések tesznek lehetővé.

Az elmúlt három évtized tehát rendkívül izgalmas volt, és ez még csak a kezdet. A jövő páratlan lehetőséget tartogat a nyílt forráskódú fejlesztések számára, legyen szó számítógépes játékokról vagy éppen űrkutatásról, hiszen a konténertechnológia a jövő, így nemsokára Kubernetes fürtök teljesítenek szolgálatot a bolygóközi térben. A SUSE pedig professzionális támogatást nyújt mindehhez a Rancher konténerfelügyeleti eszközökön keresztül, hogy a szervezetek a számukra igazán fontos dolgokra és tevékenységekre tudjanak koncentrálni.

 

 

Share
(Visited 1 times, 1 visits today)
Avatar photo
1,085 views