Klímakutatás és rákgyógyítás a SUSE tárolási megoldásával | SUSE Communities

Klímakutatás és rákgyógyítás a SUSE tárolási megoldásával

Share
Share

A szoftveresen vezérelt tárolási megoldásunkat alapvetően vállalati felhasználásra szántuk, de az adatmennyiség növekedése nem csak a cégeket érinti, ezért a SUSE Enterprise Storage többek között az oktatási intézmények működését és a kutatók munkáját is segítheti. A Maine-i Egyetemen például olyan információk tárolását optimalizálták az eszközzel, amelyek a klímakutatáshoz és a daganatok diagnosztizálásához kapcsolódnak.

Az intézményben 2012 óta foglalkoznak nagyteljesítményű számítástechnikai (HPC) kapacitást igénylő feladatokkal, és minden egyes új kutatási projekttel folyamatosan nő az összegyűjtött és feldolgozott adatok mennyisége. Az egyetem néhány szakembere például kiemelten foglalkozik a klímaváltozás hatásainak feltérképezésével. Ehhez többek között nagy felbontású modelleket generálnak az óceánokról, ami csak önmagában fél petabyte-nyi adatot igényel. Egy másik kutatási projektben pedig deep learning technológiát alkalmaznak a rákos daganatok észleléséhez, ezért a kutatóknak néhány esetben olyan könyvtárakat is használniuk kell, amelyekben több mint kétmillió fájl szerepel. Egyes esetekben pedig a csapatoknak akár 20 terabyte-os fájlokkal is kell dolgozniuk.

Az egyetem korábbi tárolási infrastruktúrája nem volt képes lépést tartani ezzel a növekedéssel, már csak nagyon nehezen és lassan tudta kiszolgálni a különféle típusú, növekvő igényeket, és nem is lehetett volna skálázni az aktuális szükségleteknek megfelelően. Az pedig nem fért volna bele az intézmény költségvetésébe, hogy teljes egészében lecseréljék a rendszert.

Ezért olyan skálázható, megfizethető és könnyen kezelhető megoldásra volt szükségük, amelyet rugalmasan tudnak bővíteni a későbbiekben felmerülő igényeknek és a rendelkezésre álló költségeknek megfelelően.

Az egyetem döntéshozói úgy látták, hogy a nyílt forráskódú Ceph tárolási megoldás megfelelne az elvárásoknak mind teljesítmény, mind funkcionalitás terén. Azt is belátták azonban, hogy a megoldás bevezetése és felügyelete jelentős tudást és szakértelmet igényelne, amivel nem rendelkeztek házon belül. Ezért, olyan változatot kerestek, amelyhez elérhető professzionális támogatás.

Így esett a választásuk a SUSE Enterprise Storage-ra, amely a Ceph-en alapul, de beépített, továbbfejlesztett felügyeleti eszközöket tartalmaz, és átfogó, vállalati szintű támogatást is nyújt mellé a komoly tapasztalatokkal rendelkező szoftverfejlesztő cég. A SUSE segítséget nyújtott az aktuális és a jövőben várható igények felméréséhez, illetve a szükséges konfigurációk meghatározásához, majd a rendszer kiépítéséhez és előzetes teszteléshez is.

Az egyetem szakemberei végül mintegy tízszeres teljesítménynövekedést tapasztaltak a SUSE Enterprise Storage rendszerrel modernizált tárolási infrastruktúránál. Ennek köszönhetően a kutatók hatékonyabban, alacsony költségek mellett tudják végezni munkájukat, és a rendszer a későbbiekben is egyszerűen bővíthető a jövőbeni igényeknek megfelelően.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,419 views