Nyílt alapokon sétáló kaméleon | SUSE Communities

Nyílt alapokon sétáló kaméleon

Share
Share

Bemutatjuk legújabb fejlesztésünket, a TV távirányítójával vezérelhető plüss kaméleon-robotot. Nem kell megijedni, a jövőben is megmaradunk a vállalati felhasználásra szánt, nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésénél és támogatásánál, de néha ilyen különleges szerkezetek létrehozására is adunk időt a szakembereink számára, hogy fejlesszék tudásukat.

A nagyobb szoftverfejlesztő vállalatoknál hagyomány, hogy a fejlesztők a munkaidejük egy részét saját projektekre fordíthatják, így még inkább előmozdítják az innovációt és új tudásra tesznek szert. Ezt a hagyományt ápoljuk mi is a Hack Week keretein belül, amelyet 2007-ben indítottunk. Kollégáink egy héten keresztül bármilyen projekten dolgozhatnak, ami a nyílt forráskód témaköréhez tartozik.

Két fejlesztőnk idén úgy döntött, hogy a szervomotorok programozását tanulja meg Ardunio platformon. Ezt az ötletet bújtatták cégünk plüssfigurájának köntösébe, így született meg a távirányítóval vezérelhető kabalaállat, amely lépked, illetve külön tudja mozgatni a fejét és a farkát. A lenti videón az elkészítési folyamat és a végeredmény, azaz a működő figura is megtekinthető:

Alapul egy Arduino Micro mikrokontroller board szolgált, ezen kívül mikro szervomotorokat, akkumulátort, feszültségszabályzót, kábeleket és egy infravörös vevőt használtak fel a projekthez. Blogbejegyzésünkben, illetve az egyik fejlesztő leírásában pontosan végigkövethetik, hogyan készült a mű.

A projekt további érdekessége, hogy egy testvérpár dolgozott rajta. Juse Lausuch hálózati tesztelési részlegünk alkalmazottja, Ivan Lausuch pedig OpenStack-alapú felhőplatformunk fejlesztésével foglalkozik az év legnagyobb részében, a Hack Week-en kívül.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,155 views