Share

Kollégánk különleges gépet alkotott, amit megtanított kottát olvasni és zongorázni.

Már többször bizonyítottuk, hogy kollégáink végtelen kreativitással rendelkeznek, ami óriási technikai tudással és leleményességgel párosul. Ezt leginkább a Hack Week rendezvényünkön mutathatják meg, amikor arra bátorítjuk őket, hogy a szokásos projektjeiket félrerakva érdekes újításokon dolgozzanak. Ilyenkor csak az az egy kikötésünk van, hogy a szabadon választott munka kapcsolódjon a nyílt forráskódhoz.

Így esett meg pár éve, hogy egyik mérnökünk sétáló robotkaméleont épített egy SUSE plüssfigurából. De hasonlóan izgalmas volt látni azt a gépezetet, amely matekfeladványokat képes megoldani, méghozzá papíron levezetve az egész folyamatot.

Ez utóbbi Lin Ma kollégánk találmánya volt, aki az idei Hack Week-en ismét különleges meglepetést mutatott be. Ezúttal egy kottát olvasó és zongorázó robotot épített.

A mesterséges intelligenciát használó szerkezet képes értelmezni és beolvasni a kottát, majd automatikusan „lefordítja”, és le tudja játszani egy hangszeren.

A rendszerben először egy neurális hálózat dolgozza fel a zenei szimbólumokat a képként megadott kottából, majd optikai zenefelismerő technológiát (Optical Music Recognition – OMR) alkalmazva beazonosítja a különféle zenei jelzéseket és hangjegyeket. Ezeket az adatokat aztán elmenti egy XML fájlba.

Ezekhez a lépésekhez a kollégánk egy HUAWEI TaiShan 2280 ARM szervert használt, amelyen a SUSE Linux Enterprise Server for Arm 15 SP1 fut.

Az utolsó lépéshez pedig egy Raspberry Pi 3 gépet üzemelt be, amelyen openSUSE Tumbleweed for AArch64 működik. Ez a rendszer a TCP hálózaton keresztül fogadja az XML fájlt, majd kiadja az utasítást a megfelelő karoknak, hogy nyomják le a megfelelő billentyűt.

Ha éppen ráér, és szeretne hasonló szerkezetet építeni, itt megtalálja Lin Ma részletesebb leírását a projektről.

Ha pedig mindössze pár percnyi kikapcsolódásra van ideje, akkor hozzon egy kávét, dőljön hátra, élvezze a Titanic zenéjét, és csodálja a gépezetet működés közben, ahogyan mi is tettük!

Share
(Visited 1 times, 1 visits today)
Tags: , , , ,
Category: SUSE Linux Enterprise Server for ARM, Technical Solutions
This entry was posted Thursday, 9 April, 2020 at 4:28 pm
You can follow any responses to this entry via RSS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet