Eredményes kísérletünk a fizika tanszéken | SUSE Communities

Eredményes kísérletünk a fizika tanszéken

Share
Share

Egy rangos fizikai intézet szoftveresen vezérelt tárolási megoldásunk, a SUSE Enterprise Storage segítségével optimalizálta tárolási rendszerét, költséghatékony hátteret biztosítva a világegyetem működésének és titkainak kutatásához.

Amikor az adatrobbanás problémáiról van szó, a legtöbbünk egyszerűen csak arra gondol, hogy ugrásszerűen nő a vállalatoknál termelődő különféle fájlok, információk és adatok mennyisége, ami óriási tárolási kapacitást igényel. De ezzel a kihívással nem csak a vállalatok küzdenek. Jó példa erre a krakkói Jagelló Egyetem Fizikai Intézete, ahol a kísérletekből és szimulációkból származó adatok tárolása okozott nehézségeket.

Az intézet erre a feladatra már korábban is nagyvállalati felhasználásra szánt megoldásokat vett igénybe, amelyek jól teljesítettek ugyan, de egyre több nehézséggel jártak a költséghatékonyság, a fenntarthatóság és bővíthetőség terén. Ahhoz, hogy a megnövekedett igények kiszolgálására bővíteni tudják a tárhelyet, csak az adott gyártó speciális kínálatából választhattak volna hardvereket. Ez pedig olyan óriási összegeket igényelt volna, amit nem engedhettek meg maguknak.

A szervezet költségvetése nagyrészt az egyes kutatócsoportok rendelkezésére bocsátott kisebb támogatásokból áll össze. Ez megnehezíti a teljes kapacitás tervezését és kezelését, és arra sem biztosít lehetőséget, hogy nagyobb összegeket fordítsanak a tárolási rendszer „hagyományos” bővítésére. Ráadásul a nagyobb kiadások elbírálására általában tendert kell kiírnia az intézetnek, amelynek lebonyolítása és jóváhagyása akár fél évbe is beletelhet, miközben a kutatóknak és a hallgatóknak azonnal szükségük lenne a tárhelyre.

Ezért döntött a csapat a szoftveresen vezérelt tárolási megoldás bevezetése mellett, amely elkülöníti a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől. Ezáltal lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy egyszerűen bővítsék meglévő tárolási rendszereiket általánosan elérhető lemezmeghajtókkal és szerverekkel, kiszabadulva a gyártófüggés csapdájából.

Az intézet informatikai szakemberei és döntéshozói a nyílt forráskódú Ceph elosztott tárolási rendszeren alapuló SUSE Enterprise Storage mellett döntöttek. Így a SUSE magas színvonalú támogatását élvezve egyetlen nap alatt bevezették az új rendszert, a HPE és a Dell középkategóriás szervereivel bővítve meglévő infrastruktúrájukat. Egyelőre 20 terabájtos bővítéssel kezdtek, ami a tudományos kutatások adatai mellett a biztonsági kamerák felvételeinek tárolásához is elegendő.

Visszajelzéseik alapján a SUSE Enterprise Storage a korábbi tárolási rendszerüknél magasabb szintű rendelkezésre állást biztosít jóval alacsonyabb költségek mellett. Ráadásul amiatt sem kell aggódniuk, hogy a későbbiekben óriási összegekkel járna, ha tovább kellene bővíteni a kapacitást.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,639 views