A Holdra utazna? Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk!

Share
Share

Újabb izgalmas projektben közreműködünk: SUSE rendszer fut a NASA új szuperszámítógépén, amellyel – többek között – Holdutazásokat terveznek majd.

Nemrégiben új szuperszámítógéppel bővült a NASA Ames Kutatóközpont. Az egyedi, Aitken névre hallgató rendszert a HPE építette, és a SUSE nagy teljesítményű számítási feladatokhoz optimalizált operációs rendszere, a SUSE Linux Enterprise High Performance Computing fut rajta. A jól skálázható megoldás segítségével a szervezetek kihasználhatják a nagy teljesítményű rendszerek előnyeit, így az a NASA kutatási folyamatait is hatékonyan támogatja. Ebben az esetben például komoly modellezési és szimulációs feladatokhoz fogják használni.

Kép forrása: NASA

Az új szuperszámítógép a nevét egy amerikai csillagász, Robert Grant Aitken után kapta, akiről korábban már egy krátert és egy medencét is elneveztek a Holdon. A rendszert az Artemis programban fogják alkalmazni, amelynek célja, hogy embereket juttasson a Hold déli sarkára 2024-ig. Az Aitken első feladata az lesz, hogy a Holdraszállási folyamatokhoz készítsen modellezéseket és szimulációkat. A későbbiekben pedig olyan egyéb célokra is igénybe veszik, mint például új repülőeszközök tervezése, illetve a nap belsejében zajló folyamatok szimulálása.

Mindehhez egy HPE SGI 8600 rendszer biztosítja a hátteret, második generációs Intel Xeon processzorokkal, 46 080 maggal és 1150 csomóponttal, 221 TB memóriával. A szuperszámítógép maximális elméleti teljesítménye 3,69 petaflops.

A rendszer ráadásul környezetbarát módon működik. Ez az első elem a NASA új, moduláris szuperszámítógépes létesítményében, amelynek kialakításánál kiemelt figyelmet fordítottak az energiatakarékos működésre. Ezért az Aitken a hagyományos szuperszámítógépekhez képest jóval kevesebb áramot, hűtést és vizet igényel. Olyan különleges hűtési technológiát alkalmaztak ugyanis, amely kifejezetten a helyi, mérsékelt időjárási viszonyokhoz igazodva használja a kültéri levegőt és párologtatási módszereket a rendszer hűtéséhez.

Share
(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,291 views