SUSE Blog

Hogyan befolyásolják életünket a szuperszámítógépek?

Zsolt Hargitai

By: Zsolt Hargitai

May 5, 2016 2:31 pm

Reads:923

Comments:0

Score:Unrated

Print/PDF

A legtöbb ember számára egy szuperszámítógép távoli és megfoghatatlan dolog, amivel főként sci-fikben, esetleg dokumentumfilmekben találkozik. Talán akkor érezhettük életünkhöz a legközelebb az egyik példányt, amikor az IBM Watsonja egy kvízműsorban legyőzte a hús-vér versenyzőket. Pedig a szuperszámítógépek, illetve a segítségükkel elérhető eredmények ennél sokkal konkrétabb hatást is gyakorolnak az életünkre.

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a nagy teljesítményű számítástechnikát, illetve a szuperszámítógépeket hagyományosan az űrkutatásban használják. A hírekben sokat hallunk olyan menő NASA-projektekről, mint például a Mars-misszió. Ez különösen izgalmasnak számít a tavaly ősszel bemutatott Mentőexpedíció (The Martian) című film után, amelynek elkészítéséhez komoly segítséget nyújtott a NASA, aki meglátta benne a lehetőséget az űrkutatás népszerűsítésére. De ennél sokkal kézzelfoghatóbb és az emberekhez közelebb álló felhasználási területek is léteznek.

Nagy teljesítményű számítógépeket használnak például az időjárás-előrejelzésnél és a klímakutatásnál is. Az eszközök számításainak köszönhetően a szakemberek sokkal pontosabban meg tudják jósolni a klímakatasztrófákat és a rendkívüli időjárási eseményeket, így jobban lehet előre tervezni, és a lehetőségekhez mérten minimalizálni a károkat. A 2012-es Sandy hurrikán például csak Amerikában összesen 24 államban pusztított, 153 halálos áldozatot szedve. Ezek rendkívül komoly számok, és még nagyobb tragédiák is történhettek volna, ha a hivatalos szervek nem tudtak volna számos megelőző intézkedést meghozni azáltal, hogy elég pontosan képesek voltak kiszámolni a hurrikán útját és intenzitását.

A katasztrófa után további preventív módszereket is kifejlesztettek szuperszámítógépes technológiák segítségével, amelyek tovább csökkentik a potenciális károkat egy hasonló szupervihar esetén az érintett régiókban. A nagy teljesítményű számítástechnikának köszönhetően az előrejelzés pontossága óriási mértékben javult. 1940-ben még 1 a 400 ezerhez volt annak a valószínűsége, hogy valaki villámcsapás áldozatává válik Amerikában, mára ez a szám már 1 a 11 millióhoz.

De az időjárás kapcsán nem csak a katasztrófákkal kapcsolatos előrejelzések számítanak. Tulajdonképpen az is a nagy teljesítményű számítástechnika eredménye, hogy egyre pontosabban meg tudják jósolni az időjárást. Így mi előrelátóbban tervezhetjük a hétvégi családi programokat, vagy könnyedén eldönthetjük, hogy kell-e magunkkal vinni esernyőt reggel.

Ezek a nagy teljesítményű eszközök dolgoznak a háttérben rengeteg olyan területen, ahol sokan nem is gondolnák elsőre. Például a Total olajvállalat az olajkutatás és a kiaknázatlan területek feltérképezése során a Pangea nevű szuperszámítógépet használja, amely szintén SUSE Linux Enterprise Server rendszert futtat. És ez csak egy a sok példa közül, az élet minden szegmenséből sorolhatnánk a példákat napestig.

 SUSE_Total_mikrografika_final

A SUSE számára ez a terület rendkívül fontos, ezért szorosan együttműködik az iparág legfontosabb szereplőivel annak érdekében, hogy a különböző szervezetek és a tudományos területeken dolgozó kutatók a lehető legtöbbet hozhassák ki a nagy teljesítményű számítástechnikából. Komoly közös munkát folytatunk például a HPC terület egyik vezető gyártójának számító SGI vállalattal, a teljes termékportfóliójukon zökkenőmentesen és teljes funkcionalitással futnak a SUSE megoldások. Emellett a SUSE az Intel kapcsolódó megoldásait és törekvéseit is támogatja egy közös HPC szoftveres megállapodás keretében.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...

Categories: Enterprise Linux, Hungarian

Disclaimer: As with everything else in the SUSE Blog, this content is definitely not supported by SUSE (so don't even think of calling Support if you try something and it blows up).  It was contributed by a community member and is published "as is." It seems to have worked for at least one person, and might work for you. But please be sure to test, test, test before you do anything drastic with it.

Comment

RSS