A metaverzum tovább pörgeti az edge megoldásokat

Share
Share

Dinamikusan nő a peremhálózatokon működő eszközök száma, és ez a jelenség a következő években is folytatódik, többek között a metaverzumnak köszönhetően.

Nem újdonság, hogy az edge környezetekben rengeteg, egymáshoz vagy az internethez csatlakoztatott eszközt használnak. Amióta feltalálták a mikrochipet, azóta működnek ilyen berendezések a gyárakban és egyéb ipari létesítményekben. Az elmúlt időszakban azonban robbanásszerű növekedésnek indult ezeknek a berendezéseknek a száma, és a szakértők szerint ez nem is áll meg a következő időszakban.

Néhány éven belül itt lesz valamilyen formában a „metaverzum” és a Web 3.0. Ez egyeseket örömmel tölt el, másokat elborzaszt, de a tényeken nem változtat: ez a jövő. A Web 2.0 legfontosabb előnye az volt, hogy lehetővé tette a felhasználók számára, hogy a billentyűzet, egér, mikrofon és webkamera vagy telefonkamera segítségével kommunikáljanak egymással. A Web 3.0 mindezek után az interakció új dimenzióit vezeti be: virtuális és decentralizált 3D-s világokat és élményeket hoz el az életünkbe. Ezzel együtt olyan új eszközök széles körű elterjedését is elindítja, mint például a haptikus kesztyűk, amelyeken keresztül a felhasználók a bőrükkel is érzékelhetik a metaverzumban lévő tárgyakat. Erről pedig az edge eszközök és alkalmazások gondoskodnak.

 

 

Az edge környezetek hamarosan mindenhol jelen lesznek, és különféle eszközök ezrei fogják benépesíteni őket. Ez azonban kérdéseket is vet fel azzal kapcsolatban, hogyan fogják következetes, megbízható és biztonságos módon felügyelni és működtetni ezeket az eszközöket. A téma kiemelten fontos, hiszen senki nem akarja, hogy a haptikus kesztyűje elkezdjen magától rendetlenkedni a metaverzumban, az pedig pláne ijesztő lenne, ha egy malware eltérítené az önvezető autónkat.

A SUSE szakértői tisztában vannak vele, hogy ez a komplex terület rendkívül fontos lesz a közeljövőben, ezért teljes portfóliót kínál az edge környezetek és eszközök felügyeletéhez és biztonságos működtetéséhez.

Operációs rendszer

Ahogy egyre több eszköz csatlakozik az internethez, úgy lesz egyre fontosabb a rendszergazdák számára, hogy megfelelően és biztonságosan tudják kezelni és működtetni ezeket a berendezéseket. Egyre gyakoribb, hogy szétválasztják az operációs rendszer és az alkalmazások tereit nemcsak a vállalati környezetekben, de a consumer eszközökben is. A kisebb edge készülékek esetében ezt a módszert jól támogatják a konténeres architektúrák. A nagy sebességre és biztonságra optimalizált, a konténereket támogató operációs rendszerek pedig megfelelő alapot biztosítanak a platformfüggetlen edge eszközökhöz és alkalmazásokhoz.

Jó példa az ilyen operációs rendszerekre a SUSE Linux Enterprise Micro (SLE Micro): „könnyűsúlyú”, biztonságos és minimális karbantartást igényel. Automatizálja az edge eszközök mindennapos, de fontos felügyeleti feladatait, például a frissítések telepítését vagy szükség esetén a rendszer korábbi állapotának helyreállítását. Alacsony energiaigénye biztosítja, hogy az akkumulátorral futó eszközök hosszabb ideig működjenek. A megoldás a fejlesztők számára is hasznos, mivel ezen az operációs rendszeren egyszerűen kódolhatnak és kísérletezhetnek azzal, hogy alkalmazásokat készítsenek különféle készülékekre, a hordható eszközöktől az intelligens városok berendezéseiig.

Számítási kapacitás

Az edge eszközök és alkalmazások jelentős mennyiségű adatot generálnak, amelyeket valós időben kell feldolgozni és elemezni, mert csak így támogatják az optimális végfelhasználói élményt. A szakemberek például a gyárak digitális ikreinek segítségével távolról felügyelhetik a rendszereket, és AR-szemüvegen keresztül élőben figyelhetik, rögzíthetik és streamelhetik a szenzorok adatait a központi irodába, ahonnan valós időben kaphatnak útmutatást.

Emiatt a számítási erőforrásoknak az edge eszközök működési helyének közelében kell lenniük, mert csak így biztosítható az adatok feldolgozásának és továbbításának megfelelő sebessége. Az edge infrastruktúrának rugalmasnak, megbízhatónak és hibatűrőnek kell lennie. A Kubernetes technológia jól használható ilyen környezetben, mivel könnyen skálázható, és önjavító képességekkel is rendelkezik. A tanúsított, könnyűsúlyú és biztonságos SUSE Edge megoldás pedig ideális módon támogatja a Kubernetes rendszerek működtetését a peremhálózatokon.

Biztonságos kód

A metaverzumra épülő jövő egyik fontos része a kapcsolódó szoftverek új generációja, amelyek fejlesztésénél nemcsak a funkcionalitásra kell nagy hangsúlyt fejtetni, de a környezet és az alkalmazások biztonságára is. Ehhez folyamatosan ellenőrizni kell, hogy vannak-e sebezhetőségek a kódban, illetve a forgalmat is érdemes valós időben ellenőrizni a gyanús tevékenységek után kutatva. Továbbá szükség van az érzékeny adatok védelmére és a biztonsági házirendek automatizálására. A SUSE NeuVector kiberbiztonsági platform gondoskodik mindezekről, és védelmet nyújt az edge alkalmazások számára a teljes életcikluson keresztül, a fejlesztéstől a minőségbiztosításon át az éles működésig.

 

Share
(Visited 3 times, 1 visits today)
Avatar photo
2,583 views