Új operációs rendszer az edge igényekre szabva | SUSE Communities

Új operációs rendszer az edge igényekre szabva

Share
Share

A szervezetek egyre több eszközt és alkalmazást használnak a peremhálózatokon, amelyek működtetése most egyszerűbbé válik a SUSE Linux Enterprise Micro 5.0 segítségével.

A vállalatok egyre több intelligens eszközt használnak a peremhálózatokon, amelyek óriási mennyiségű hasznos adatokat gyűjtenek számukra, és hatékonyabbá tehetik a működésüket. Az ilyen jellegű eszközök előnyeinek kihasználásához azonban szükség van a peremhálózati infrastruktúra fejlesztésére, hogy az adatok keletkezésének helyszínén fel is lehessen dolgozni azokat. Az IDC előrejelzései szerint 2024-re az edge computing piac értéke 250,6 milliárd dollárra nő, és a következő digitális átalakítási hullámot ez a terület fogja hajtani, agilisabb működést biztosítva a vállalatoknak és jobb szolgáltatásokat az ügyfelek számára.

A SUSE által nemrég felvásárolt Rancher Labs friss kutatása is azt mutatja, hogy a szervezetek egyre nagyobb arányban támaszkodnak a peremhálózatokra: 2019-ben még csak a vállalatok 50 százaléka használta ilyen területen a cég edge környezetekben is jól teljesítő K3s konténerfelügyeleti megoldását, 2020-ra pedig már 62 százalékuk, és a szám várhatóan tovább nő a következő években.

A K3s fejlesztésekor szem előtt tartották, hogy a peremhálózatokon kevesebb erőforrás áll rendelkezésre, ezért speciális megoldásokra van szükség. Az eszköz a Rancher konténermenedzsment-szoftverrel együttesen használva „könnyűsúlyú” és egyszerűen telepíthető Kubernetes-disztribúciót kínál az adatközponttól távol eső helyszínek, illetve IoT-eszközök számára. A tanúsított szoftver nagy rendelkezésre állást nyújt, és egyszerűen kezelhető a Rancher vezérlőplatformon belül.

A K3s alá azonban szükséges egy megfelelő operációs rendszer is, amihez ideális a nemrég megjelent SUSE Linux Enterprise Micro 5.0. A kifejezetten edge környezetekhez kialakított rendszer a K3s-hez hasonlóan könnyűsúlyú, mégis a SUSE-tól már megszokott, vállalati szintű megbízhatóságot és biztonságot nyújtja, és megfelel a fejlesztők sokszínű igényeinek is. Konténerek és mikroszolgáltatások kezeléséhez szintén tökéletes, és jól együttműködik a kapcsolódó technológiákkal, beleértve a Ranchert és a K3s-t, illetve a Longhorn elosztott tárolási rendszert.

A „könnyített” operációs rendszer egyszerűen bevezethető és minimális karbantartást igényel: zökkenőmentesen végrehajthatók rajta az olyan rutinfeladatok, mint a frissítések telepítése és a konfigurációk módosítása. Moduláris kialakításának köszönhetően nagy rugalmasságot kínál a felhasználók számára, és támogatja az Arm és x86-os architektúrákat is.

Az előfizetési modellje szintén rugalmas, ezért minden edge és IoT eszközhöz elérhető a megfelelő konstrukcióban, elkerülve az egyes gyártóktól való függést. Segítségével számos különféle iparágban egyszerűen kiépíthetők és skálázhatók az egyes igényeknek megfelelő edge infrastruktúrák, a légiipartól és telekommunikációtól kezdve az autóiparon és gyártáson át egészen az egészségügyig.

Ez a rendszer egy újabb fontos eszköz, amellyel a SUSE segíti a vállalatokat az edge megoldások kihasználásában. Ez a gyorsan fejlődő terület külön szekciót kap a digitális SUSECON konferencián május 18. és 20. között, ezért érdemes figyelemmel kísérnie az Edge World tartalmait, ahol tájékozódhat a kapcsolódó megoldásokról.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,793 views