Taxik és hadseregek

Share
Share

Mi a közös a taxik és a hadseregek irányításában? Eláruljuk: a SUSE és az SAP. A két vállalat termékeit számtalan területen használják sikerrel együttesen, ezek közül mutatunk most két érdekes példát.

Az amerikai hadsereg SUSE-alapokon futtatott SAP-megoldásokat használ arra, hogy összesítse, elemezze és megjelenítse a rendelkezésre álló, a tervezéshez szükséges információkat. Ennek köszönhetően a katonai vezetők jobban megalapozott döntéseket hozhatnak, ami kulcsfontosságú a hadműveletek során.

Korábban problémát jelentett, hogy az elavult adatok is befolyással lehettek a csapatmozgásokat és küldetéseket érintő döntésekre. Ráadásul a különböző rendszereket használó, eltérő infrastruktúrák nem tették lehetővé, hogy egységesen hozzáférjenek korábbi adatokhoz, hasznosítva a régebbi tapasztalatokat is.

A SUSE Linux Enteprise Server for SAP Applications alapon működő, SAP Business Objects üzletiintelligencia-megoldással is integrált SAP HANA szoftver segítségével minden szükséges adatot rendkívül gyorsan képesek feldolgozni, elemezni és megjeleníteni az S-COP (Sustainment Common Operating Picture) irányítópulton. Az illetékesek így közel valós idejű adatok alapján hozhatják meg a katonák biztonságát és mozgását érintő döntéseket, ami nagymértékben csökkenti a kockázatokat. Ráadásul a műveletek egyszerűsíthetők, költséghatékonyságuk pedig növelhető a SUSE és az SAP megoldásaival.

Hasonlóan jól alkalmazhatók ezek a szoftverek a taxik irányításánál, amint azt egy japán példa is mutatja. A Hitachi az SAP és az Esri japán képviseletével karöltve hozott létre egy intelligens előrejelző platformot, amely a taxiszolgáltatások minőségét és hatékonyságát képes javítani.

A platformra azért volt szükség, mert nehézkesen lehetett összehangolni a tokiói taxik irányítását. Sok autó volt üres, miközben az utasok elégedetlenek voltak a hosszú várakozási időkkel, különösen olyan időszakokban, amikor sok turista érkezett egyszerre a fővárosba, vagy valamilyen nagy szabású eseményt, például sportmérkőzést, koncertet vagy kiállítást tartottak a régióban. A taxitársaságok nem voltak képesek szisztematikusan megjósolni a hívások számának hirtelen megugrását, és nem tudták hatékonyan a megfelelő helyekre irányítani a sofőröket.

Kép forrás: Pexels.com

A SUSE-alapokon futó platform hatékony megoldást kínál ezekre a problémákra: az SAP HANA képességeit kihasználva gondoskodik a térinformatikai adatok valós idejű feldolgozásáról és a prediktív elemzésről. A Hitachi Advanced Data Binder felel a nagy mennyiségű, korábbi adatok kezeléséért és elemzéséért, míg az Esri ArcGIS a járművek helyzetét és mozgását vizualizálja jól átláthatóan.

Ennek köszönhetően a taxik is hatékonyabban irányíthatók, és az utasok is jobb kiszolgálásban részesülhetnek. Az alacsonyabb várakozási idő mellett a legjobb útvonalakról is tájékozódhatnak, illetve javaslatot kaphatnak arra, hogy megosszák egymással a fuvart, amennyiben több utas is ugyanarra a helyre szeretne eljutni.

További hasonló érdekes esettanulmányokat talál az SAP HANA Innovation Award-ra jelölt projektek között.

Share
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,234 views