A világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépén dolgozunk

Share
Share

A SUSE segítségével készül az Egyesült Államok első exascale szuperszámítógépe.

Az exascale egy új lépcsőfok a szuperszámítógépek terén. Eddig petaflopsban határozták meg az ilyen óriási teljesítményű gépek számítási kapacitását, egy 1 petaflopsos rendszer másodpercenként 1015 darab műveletet képes elvégezni. Most azonban átlépjük a határt, és a legerősebb gépek hamarosan exaflops teljesítményt nyújtanak, ami 1000 petaflopsot jelent.  Egy exascale számítógép tehát legalább egy exaflops, azaz 1018 darab műveletet tud végrehajtani másodpercenként.

Három ilyen exascale szuperszámítógép épül most 500 millió dolláros költségvetésből az USA Energiaügyi Minisztériuma és az Argonne Nemzeti Laboratórium megbízásából. Az első gépet Aurorának nevezték el, és várhatóan 2021-re készül el az Intel és a szuperszámítógépek gyártására szakosodott Cray együttműködésével. A Cray saját, kifejezetten nagyteljesítményű számítástechnikai célokra szánt Cray Linux Environment (CLE) környezetéhez pedig a SUSE szolgáltatja az alapot a SUSE Linux Enterprise rendszeren keresztül.

Ez az óriási számítási kapacitás páratlan lehetőséget ad a kutatók kezébe, és számos különféle területen felgyorsíthatja a tudományos kutatásokat. A laboratórium igazgatója szerint egy ilyen gép képes arra, hogy előre jelezzen bizonyos éghajlati mintákat, így akár emberek millióit mentheti meg a természeti katasztrófáktól. Az eszköz arra is alkalmas lehet, hogy olyan pontossággal modellezzen ráksejteket, ami alapján személyre szabott terápiát alakíthatnak ki minden egyes beteg számára. Az Aurora segítségével a tudósoknak továbbá arra is lehetőségük nyílik, hogy alaposabban feltérképezzék az emberi agyat, és ezen keresztül akár gyógymódot vagy megelőzési módszereket dolgozzanak ki az Alzheimer-kórral szemben, illetve új eljárásokat javasoljanak a traumás agyi sérülések kezelésére.

 

Share
(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,242 views