SUSE a legerősebb szuperszámítógépen | SUSE Communities

SUSE a legerősebb szuperszámítógépen

Share
Share

Ismét frissült a szuperszámítógépek listája. Az élen most is egy olyan rendszer található, amelynek operációs rendszere a SLES-en alapul.

Nemrég tették közzé a top 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép legújabb listáját, ahol az első helyen jelenleg az Oak Ridge National Laboratory (ORNL) Frontier rendszere áll. A szuperszámítógép a legújabb HPE Cray EX235a architektúrán alapul, AMD EPYC 64C 2 GHz-es processzorokkal szerelték fel, és összesen 8 730 112 maggal rendelkezik. 52,23 gigaflops/watt energiahatékonysági besorolású, az adatátvitelhez pedig gigabites ethernetet használ.

A rendszert 2021-ben adták át, és 2022-ben kezdték el használatba venni. A tudomány és a technológia több területén is segíti  majd a fejlődést, például egyebek mellett modellezni fogják vele egy atomreaktor teljes élettartamát és betegségek genetikáját is vizsgálják majd a felhasználásával.

Az első hely természetesen mindig rendkívül előkelőnek számít a top 500-as listán, a Frontier azonban azért is jelentős, mert egy fontos mérföldkövet tudhat maga mögött a számítástechnika világában. Ez ugyanis a világ első olyan számítógépe, amely másodpercenként egy trillió (tíz a tizennyolcadikon) művelet elvégzésére képes, és ezzel átlépi az exaflopsos határt.

Mindehhez pedig a SUSE is segédkezik a hátterében, hogy a szakemberek maximálisan kihasználhassák a brutális számítási kapacitás előnyeit. A Frontieren ugyanis a HPE Cray OS fut, amely a SUSE Linux Enterprise Serveren alapul, HPC (high performance computing – nagy teljesítményű számítástechnika) fejlesztésekkel felturbózva. Arra tervezték, hogy összetett alkalmazásokat is képes legyen futtatni, és méretezhető legyen akár 500 000 processzormagra is. Az operációs rendszer különösen kis helyigényű, és segít kihozni a maximumot a rendelkezésre álló számítási erőforrásokból.

Share
Avatar photo
1,310 views