SUSE Blog

Nyílt alapokon sétáló kaméleon

Zsolt Hargitai

By: Zsolt Hargitai

November 27, 2017 2:47 am

Reads:229

Comments:0

Score:Unrated

Print/PDF

Bemutatjuk legújabb fejlesztésünket, a TV távirányítójával vezérelhető plüss kaméleon-robotot. Nem kell megijedni, a jövőben is megmaradunk a vállalati felhasználásra szánt, nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésénél és támogatásánál, de néha ilyen különleges szerkezetek létrehozására is adunk időt a szakembereink számára, hogy fejlesszék tudásukat.

A nagyobb szoftverfejlesztő vállalatoknál hagyomány, hogy a fejlesztők a munkaidejük egy részét saját projektekre fordíthatják, így még inkább előmozdítják az innovációt és új tudásra tesznek szert. Ezt a hagyományt ápoljuk mi is a Hack Week keretein belül, amelyet 2007-ben indítottunk. Kollégáink egy héten keresztül bármilyen projekten dolgozhatnak, ami a nyílt forráskód témaköréhez tartozik.

Két fejlesztőnk idén úgy döntött, hogy a szervomotorok programozását tanulja meg Ardunio platformon. Ezt az ötletet bújtatták cégünk plüssfigurájának köntösébe, így született meg a távirányítóval vezérelhető kabalaállat, amely lépked, illetve külön tudja mozgatni a fejét és a farkát. A lenti videón az elkészítési folyamat és a végeredmény, azaz a működő figura is megtekinthető:

Alapul egy Arduino Micro mikrokontroller board szolgált, ezen kívül mikro szervomotorokat, akkumulátort, feszültségszabályzót, kábeleket és egy infravörös vevőt használtak fel a projekthez. Blogbejegyzésünkben, illetve az egyik fejlesztő leírásában pontosan végigkövethetik, hogyan készült a mű.

A projekt további érdekessége, hogy egy testvérpár dolgozott rajta. Juse Lausuch hálózati tesztelési részlegünk alkalmazottja, Ivan Lausuch pedig OpenStack-alapú felhőplatformunk fejlesztésével foglalkozik az év legnagyobb részében, a Hack Week-en kívül.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...

Categories: Chameleon, Hungarian, Technical Solutions

Disclaimer: As with everything else in the SUSE Blog, this content is definitely not supported by SUSE (so don't even think of calling Support if you try something and it blows up).  It was contributed by a community member and is published "as is." It seems to have worked for at least one person, and might work for you. But please be sure to test, test, test before you do anything drastic with it.

Comment

RSS