Tárbecslés – melyik éri meg a legjobban? | SUSE Communities

Tárbecslés – melyik éri meg a legjobban?

Share
Share

Az IT Brand Pulse tanulmánya szerint a SUSE Enteprise Storage kínálja a leginkább költséghatékony megoldást, ha biztonsági mentésről van szó.

Az elemző cég arról készített vizsgálatot, hogy a backup rendszerekhez milyen objektumtárolási megoldást célszerű használni. A téma különösen aktuális napjainkban, amikor óriási mértékben nő a strukturálatlan adatok mennyisége.

Strukturált adatnak azokat az információkat nevezik, amelyeket a cégek az adatbáziskezelő rendszerekben tárolnak, rendezett és jól kereshető formában. Minden más, ami nem ilyen rendszerezetten található meg, strukturálatlan adatnak számít. Ez utóbbi pedig hihetetlen ütemben gyarapszik, elsősorban a különféle, internethez csatlakoztatott eszközökből származó információk miatt, beleértve az IoT-szenzorokat, okostelefonokat és egyéb okoseszközöket, illetve kamerákat.

Ezekhez az információkhoz – a strukturált adatokkal szemben – nem kell túl gyakran hozzáférniük a vállalati felhasználóknak és rendszereknek. Mégis szükség van rájuk, hiszen belőlük dolgoznak a big data analitikai motorok, amelyek a napjainkban már széles körben elterjedt üzletiintelligencia-rendszereket, valamint a jövő gépi tanulási alkalmazásait táplálják. Ezeket az adatokat tehát úgy kell tárolni, hogy az említett platformok számára szükség esetén elérhetők legyenek.

Mindez azt is jelenti, hogy a backup és archiváló megoldásoknak is ki kell terjedniük ezekre az adatokra. Az óriási adattömeg miatt viszont komoly költségekkel jár, ha a tradicionális vállalati tárolórendszerekre bízzák kezelésüket és tárolásukat. Erre kínálnak megoldást a szoftveresen vezérelt tárolórendszerek (software-defined storage – SDS), amelyek elkülönítik a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől. Így lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy általánosan elérhető és megfizethető szerverek, illetve lemezmeghajtók használatával építsenek ki tárolási rendszert.

Nem mindegy azonban, melyik szoftveresen vezérelt tárolási megoldást választják a szervezetek, ahogy az az IT Brand Pulse elemzéséből is kiderült. Az elemző cég négy objektumtárolási berendezés és három szoftveresen vezérelt tárolási rendszer költségeit vizsgálta meg közelebbről, ötéves távlatban.

Az elemzés szerint a Dell terméke volt magasan a legdrágább, pedig a vállalat legolcsóbb felhőalapú tárolási platformja, a Dell EMC EX300 szerepelt az elemzésben.

A SDS rendszerek közül a Red Hat Ceph Storage 3.0, a Scality RING8 és a SES mérkőzött meg a ringben. Mindegyik SDS-szállítónál ugyanazt az általános hardverkonfigurációt vizsgálták, ami jól átláthatóvá tette a szoftverköltségeket.

A Red Hat éves előfizetési díjat számol fel terabájtonként. Ez azt jelenti, hogy évente meg kell újítani a szoftver teljes költségét, ami más SDS-szállítóknál nem így működik. A szakértők szerint így a Red Hat megoldása prémium árú terméknek számít az objektumtárolási szoftverek között. Összességében, ötéves távlatban ez lett a harmadik legdrágább megoldás, gyakorlatilag a hagyományos vállalati tárolórendszerekkel került egy mezőnybe a vizsgálat során.

A Scality megoldása lett a második legolcsóbb. Az IT Brand Pulse szerint az a legfontosabb megkülönböztető elem ennél a gyártónál, ahogyan a támogatást árazzák. Ennek összegét három évre előre kérik, ami a vizsgált időszakban így az első és a negyedik évet terheli meg erősebben. Fontos tudni, hogy ha időközben adnak hozzá további tárhelyet, ahhoz külön kell megvásárolni a támogatási szolgáltatást, amit az elemző cég szerint nehéz lehet menedzselni.

A leginkább költséghatékony megoldást pedig a SUSE Enterprise Storage kínálja ötéves peridódusra vetítve. Az IT Brand Pulse arra hívta fel a figyelmet, hogy a SUSE több területen is másféle árképzést alkalmaz, mint a versenytársai. Az elemző megítélése szerint a SUSE Enteprise Storage öt évre szóló előfizetése megfizethető árú, ráadásul a támogatást is magában foglalja, és nem jelent plusz költséget a tárhelybővítés sem.

Mindenképpen érdemes tehát alaposan megvizsgálni az alternatívákat és a költségeket, ha egy vállalat SDS rendszert szeretne bevezetni, mert komoly összegek takaríthatók meg a körültekintően kiválasztott megoldással.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
1,503 views