IDC: open source megoldásokkal pörgethetik fel működésüket a cégek

Share
Share

Az IDC egy friss, a SUSE megbízásából készített kutatása arra mutatott rá, hogy a nyílt forráskódú szoftverek egyre jelentősebb szerepet játszanak a vállalati rendszerekben, felgyorsítva az innovációt és a digitális átállást.

A vállalatok manapság már nem az egyes folyamatok digitalizálására fókuszálnak, hanem arra, hogy egészében modernizálják a teljes szervezetet, hiszen így érhetnek el jobb üzleti eredményeket. A tendencia hatására pedig a szoftverfejlesztés egyre inkább alapvető vállalati képességgé válik. Ahhoz, hogy a cégek megfelelően tudjanak támaszkodni a szoftverekre, először is érdemes azonosítaniuk és kezelniük a fejlesztők által olyan területeken tapasztalt nehézségeket, mint a fejlesztői élmény és a fejlesztés sebessége.

Az IDC nemrégiben kiadott egy tanulmányt az open source megoldások szerepéről a szervezetek digitalizációjában, melynek megállapításai szerint ezek a szoftverek fontos hajtóerőt képeznek a vállalatok digitális innovációjában, és támogatják az agilis működést, illetve a teljesítmény növelését.

Az IDC az anyagban annak a felmérésnek az eredményeit közölte, amelyet a SUSE megbízásából végzett, hogy megvizsgálja a DevOps gyakorlattal kapcsolatos legfontosabb trendeket, kihívásokat és prioritásokat, valamint a nyílt forráskódú szoftverek hatását a fejlesztők munkájának hatékonyságára.

A kutatásban szereplő vállalatoknál jelentős, közel 70 százalékos részt tesz ki az open source a digitális innováció előmozdítására használt szoftverek között. A válaszadók visszajelzései szerint ezek a megoldások olyan üzleti és technológiai környezetre jellemző problémákat kezelnek, amelyekben a fejlesztők dolgoznak, javítva a fejlesztők elégedettségét.

 

 

A nyílt forráskódú szoftverek ráadásul nemcsak a fejlesztők teljesítményét növelik, hanem azt is lehetővé teszik számukra, hogy könnyebben hozzáférjenek a feltörekvő technológiákhoz és a nyílt forráskódú innovációkhoz. Ezek a megoldások rövidebb fejlesztési ciklusokkal készülnek, ennek köszönhetően felgyorsítják az innovációs folyamatot a vállalatok fejlesztői csapatai számára. Ez különösen annak fényében fontos előny, hogy a mai, rendkívül versenyképes IT-iparágban nehéz képzett fejlesztőt találni. A szervezetek ezért igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a fejlesztőik értékes tapasztalatokat szerezhessenek a legmodernebb megoldások használatában, hozzájárulva a cég hatékonyságának javításához.

A kutatásban arra is kitértek, hogy a vállalatok mely technológiai irányokat tartják a legfontosabbnak a nyílt forráskódú szoftverek tervezett bevezetésénél. Ez a lista elég összetett: a biztonság mellett olyan újabb és feltörekvő felhasználási területek is szerepelnek rajta, mint például az AI/big data analitika, a konténermenedzsment és a metaverzum. Emellett a konténerek jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, mivel a piackutató szerint a jövőben a hibridfelhő-alapú számítástechnika lesz az alapértelmezett vállalati működési modell, és a konténerek segítséget jelentenek a vállalatoknak az új területek, például az edge előnyeinek kihasználásában.

További részletek az IDC kutatásában, amely ingyenesen letölthető a SUSE weboldaláról.

Share
(Visited 12 times, 1 visits today)
Avatar photo
968 views