4 jel, ami arra utal, hogy érdemes nyílt forráskódú tárolórendszerre váltani

Share
Share

Amikor a tárolt adatok mennyiségéről van szó, a helyzet Otis Clay 1980-as dalával írható le a legjobban: “The Only Way Is Up“. A vállalatoknak már néhány éve is küzdeniük kellett a növekvő mennyiségű adatokkal, ezek nagy részét azonban strukturált adatbázis-kezelő rendszerekben elemezték, és a növekedés mértéke is követhető volt. Napjainkra megváltozott a helyet: most már nem csupán számítógépek termelik az információkat, egyre több keletkezik a mobil eszközeinken, és még több strukturálatlan adat jön létre például közösségi megosztások és videók révén. A Dolgok Internete szintén óriási hatással lesz a területre, olyannyira, hogy az IDC Digital Universe tanulmánya tízszeres adatnövekedést jósol 2020-ra. Ahol már most gondot okoz az adatmennyiség tárolása, ott érdemes azon elgondolkodni, mi várható a jövőben, és hogyan áll majd helyt a jelenlegi infrastruktúra.

time-for-a-change-897441_960_720

Minden iparágban küzdeni fognak az adatáradattal, de egyes szervezetek számára nehezebb lesz a helyzet. Az Egyesült Királyság egészségügyi intézményeiben például összesen évente mintegy 40 millió MRI felvételt készítenek, és ezek mindegyike minimum 2 GB. Minden évben nő a vizsgálatok száma, és az intézményeknek hosszú távon meg kell őrizniük ezeket az adatokat. A biztonsági kamerák által rögzített felvételekkel kapcsolatban hasonló a helyzet: az érintett vállalatok egyre jobb kamerákat alkalmaznak, de a felvételek minőségével együtt a tárhelyigény is nő. A közművek pedig az különféle szenzoroknak köszönhetően gyűjtenek egyre több adatot.

Érdemes ezért mindenhol figyelni az intő jeleket, amelyek arra utalnak, hogy célszerű fontolóra venni a tárolási rendszer modernizálását, például egy olyan szoftver vezérelt megoldással, mint a SUSE Enterprise Storage.

1. Költségvetési nehézségek

A szervezetek egy részénél évente már most 25 százalékkal nő a tárolandó adatok mennyisége, és további vállalatoknál várható hasonló tendencia a közeljövőben. Ahhoz, hogy ezzel lépést tudjanak tartani, komoly befektetésekre lehet szükség a hardverek, a szoftverek és a karbantartás terén.

2. Életciklus végéhez kapcsolódó problémák

Sok vállalatnál próbálják egyszerűen nagyobb kapacitású eszközzel helyettesíteni a régebbi darabot, az átállás azonban leállással és munkakieséssel jár, amit sok szervezet nem engedheti meg magának.

3. Problémák a szolgáltatás minőségében

Az SLA-k betartásában is gondot okozhat a zsugorodó, rendelkezésre álló tárhely, például a digitális átállás miatt kevesebb hely marad a biztonsági mentéseknek.

4. Nehézségek a vállalat irányításában

Az olyan szervezeteknél, ahol több távoli telephely működik, az is gondot okozhat, ha az egyes helyszínek között kell replikálni az adatokat. Márpedig ezt a gondot meg kell oldani, mivel a szabályozások évről évre szigorúbbá válnak, a hagyományos archiválási módszerek pedig elavultnak számítanak a mai helyreállítási igények mellett.

Share
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,250 views