HPE, Microsoft és SUSE világrekord

Share
Share

Bemutatkozott a világ első, vállalati szintű, „lemez nélküli” adatbázisa, amely a HPE, a Microsoft és a SUSE közreműködésével állt össze, és ráadásul rögtön iparágvezető teljesítménnyel vizsgázott. A konstrukció a HPE ProLiant DL380 Gen10 szerveren futó HPE Scalable Persistent Memory technológiát alkalmazza, és magában foglalja a Microsoft SQL Server 2017 Enterprise Edition adatbázis-kezelő rendszert, valamint a SUSE Linux Enterprise Server 12 kiadását.

A konfiguráció elsőként haladta meg az egymillió QphH (query per Hour, vagyis az egy óra alatt adott méretű adathalmazon lefuttatott összetett lekérdezések száma) teljesítményt 1000 GB adattal a TPC-H benchmark tesztjén, ami 41 százalékos növekedést mutat a korábbi eredményekhez képest. Ráadásul mindezt rendkívül alacsony költségek mellett érte el: az ár-teljesítmény aránya 0,47 USD per QphH volt.

A HPE Gen 10 szerverei az NVDIMM modulok helyett a Persistent Memory technológiát használják, amely a DRAM (dinamikus RAM) kapacitását a Flash gyorsaságával és adatmegtartó képességével ötvözi. A technológiának köszönhetően csupán az operációs rendszer futtatásához és az adatok hagyományos backup mentéséhez van szükség külön lemezekre, az adatok tárolásához nincs. A rendszer így kisebb helyet foglal, illetve kevesebb hűtést és energiát is igényel, ezzel pedig komoly összegek takaríthatók meg a működtetési költségekben.

A HPE számításai szerint ezzel a technológiával a vállalatok a hardverekre fordított összegeket 32 százalékkal csökkenthetik, mivel az új megoldás ennyivel olcsóbb az SAS/SSD adatbázis tárhellyel elérhető HPE ProLiant DL380 Gen9-hez képest. Ráadásul a rack tárolószekrényekben is 85 százalékkal több hely szabadul fel. Az így elérhetővé vált területen további szervereket lehet elhelyezni, fizikai bővítés nélkül növelve a számítási kapacitást az adatközpontban.

A Microsoft egy videós demóban is bemutatta a rendszer működését:

További információ a HPE és a Microsoft blogbejegyzéseiben található.

Share
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,704 views