A SUSE támogatja a szabad választást | SUSE Communities

A SUSE támogatja a szabad választást

Share
Share

Korlátozás nélkül elérhető, RHEL-kompatibilis disztribúció fejlesztésével, valamint az open source közösség összefogásával segíti a SUSE a vállalatokat abban, hogy a számukra ideális megoldásokat használhassák.

A nyílt forráskódú közösség legfontosabb értékei között szerepel a választás szabadsága és a gyártófüggés kiküszöbölése. A SUSE mindig is elkötelezett volt ezen értékek mellett. Ennek jegyében az Oracle és a CIQ vállalatokkal közösen megalapította az Open Enterprise Linux Association (OpenELA) szervezetet, amelynek célja, hogy olyan nyílt és szabad vállalati Linux forráskódhoz kínáljon hozzáférést, amelyen keresztül a szervezetek létrehozhatják a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) rendszerrel kompatibilis saját disztribúcióikat.

 

 

A OpenELA tagjai között egyenlő arányban képviseltetik magukat az alapítók, vagyis a CIQ, az Oracle és a SUSE. A vállalatok más szervezeteket és a közösség tagjait is szívesen látják, hogy velük együtt dolgozzanak ki egy jól működő szabványt, amely biztosítja a pártatlanságot és az egyensúlyt a RHEL-ökoszisztémában.

Szervezet a nyílt rendszerekért

A lépésre azért volt szükség, mert a Red Hat, a RHEL fejlesztője nemrég módosította a forráskód elérhetőségét. A szervezetnek már több nézeteltérése is volt a RHEL-klónok gyártóival az üzleti licencelési kérdések kapcsán. Majd néhány hete bejelentette, hogy a RHEL-hez kapcsolódó forráskód-komponensek nyilvánosan kizárólag a CentOS Streamen keresztül lesznek elérhetőek az adott CentOS Stream verzió megjelenésével együtt. Az ennél konzervatívabb fejlesztési stratégiát követő RHEL teljes forráskódja csak a Red Hat ügyfelei és partnerei számára lesz hozzáférhető a Red Hat ügyfélportálon keresztül. Ez a változtatás jelentősen megnehezíti a RHEL-klónok (például az AlmaLinux, a Rocky Linux és az Oracle Linux) gyártói számára, hogy megfelelő RHEL-változatú disztribúciókat hozzanak létre.

A szervezetek számára azonban kiemelten fontos a közösségi fejlesztésű vállalati Linux, hiszen ez kiindulópontként szolgálhat a saját fejlesztésű, kompatibilis disztribúciókhoz. Erre az igényre kínál választ az OpenELA a megváltozott körülmények között is, tükrözve az elkötelezettséget a nyílt forráskódú közösség támogatása mellett.

Az OpenELA fő céljai között szerepel, hogy fenntartsa a nyílt forráskód szellemiségét, megfeleljen a szabványoknak, gyors frissítéseket és hibajavításokat garantáljon, átláthatóan működjön, és gondoskodjon arról, hogy az erőforrások mindenki számára hozzáférhetők és ingyenesek legyenek.

A tervek szerint az OpenELA idén elkezdi biztosítani a RHEL rendszerekkel kompatibilis downstream kiadásokhoz szükséges forrásokat, kezdetben a RHEL EL8, EL9 és esetleg EL7 verziókra fókuszálva. A későbbiekben pedig határozatlan ideig hozzáférést nyújt a közösség számára az OpenELA forrásaihoz, beleértve a forráskódot, az eszközöket és a rendszereket. Ezek segítségével a szervezetek elkészíthetik saját disztribúciójukat. A közösség tagjai továbbra is folytatni fogják a disztribúciók előállítását, ahogyan eddig is.

Kivesszük a részünket

Természetesen a SUSE elkötelezett marad saját megoldásai, a SUSE Linux Enterprise és az openSUSE fejlesztése és karbantartása mellett, de minden szinten támogatja a vállalatokat abban, hogy a számukra leginkább megfelelő megoldásokra alapozhassák üzleti működésüket. Ennek szellemében a SUSE vezetősége a Red Hat bejelentése után pár nappal egy több mint 10 millió dollár értékű befektetési szándékkal reagált, amellyel a vállalat egy RHEL-kompatibilis, mindenki számára korlátozás nélkül elérhető disztribúció fejlesztését és karbantartását támogatja.

A SUSE továbbá azzal is segíti a vállalatokat a szabad választásban, hogy professzionális megoldásokat nyújt nekik a vegyes Linux környezetek működtetéséhez és felügyeletéhez. Ilyen például a Liberty Linux csomag, amely egységes, központi támogatást kínál a Red Had Enterprise Linux, a CentOS, valamint a SUSE Linux Enterprise Server rendszerekhez és ezzel költséghatékonyabbá teszi a vállalati Linux rendszerekhez kapcsolódó gyártói támogatást.

Egy másik jó példa a szabad választásra a SUSE Manager nevű felügyeleti eszköz, amely képes szinte minden Linux rendszer kezelésére és használatával a rendszergazdák egyetlen vezérlőpulton követhetik nyomon a teljes infrastruktúra állapotát. A megoldással intelligens módon automatizálhatók a rutinfeladatok és ezáltal csökkenthető a rendszerek telepítésére, frissítésére és üzemeltetésére fordított idő, miközben a szakembereknél felszabadult kapacitások értékesebb feladatokra fordíthatók.

 

Share
Avatar photo
85 views