A SUSE a klímaváltozás elleni harcban is segít | SUSE Communities

A SUSE a klímaváltozás elleni harcban is segít

Share
Share

Az osztrák meteorológiai intézet a SUSE HPC megoldását használja az adattömeg elemzésére.

Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) több izgalmas és kritikus fontosságú területtel foglalkozik, köztük időjárás-előrejelzéssel, a klímaváltozás hatásainak kutatásával és modellezésével, illetve földrengések monitorozásával. Ők üzemeltetik a világ legmagasabb, egész évben működő obszervatóriumát, amely 3106 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Emellett együttműködnek az Európai Űrügynökséggel, hogy jobban feltérképezzék a klímaváltozás hatásait. Az időjárás-előrejelzésüket népszerű tömegrendezvények és sportesemények szervezői is igénybe veszik, például a legutóbbi téli olimpián is az ő adataikat használták.

Az intézet így összesen mintegy 8000 szervezetnek szolgáltat információkat, kormányzatoktól kezdve meteorológusokon és más tudósokon át energiavállalatokig, sürgősségi ellátókig, fuvarozó vállalatokig és tőzsdékig. Ötpercenként generálnak háromórás időjárás-előrejelzéseket, amit tovább szeretnének fejleszteni, például műholdaktól származó adatokkal tervezik még pontosabbá tenni az előrejelzéseiket, illetve 10 000 szenzort fognak kihelyezni Bécs különböző pontjain, hogy mesterséges intelligenciát és big data analitikát használva pontosabb képet kapjanak az időjárás és az autós forgalom közötti összefüggésekről. Mivel naponta már így is összesen 22 millió különféle, az időjáráshoz kapcsolódó adatpontot gyűjtenek, a rengeteg információ tárolása és feldolgozása komoly feladatot jelent számukra, a kívánt fejlesztés pedig óriási erőforrásokat igényel.

Ezért döntöttek úgy, hogy egy 7000 magos HPE SGI szuperszámítógépet vesznek igénybe, amelyen a SUSE nagyteljesítményű számítástechnikai rendszerekhez optimalizált operációs rendszere, a SUSE Linux Enterprise Server for HPC (High Performance Computing) fut. Ezzel a költségvetésükhöz képest a lehető legjobb teljesítményt kapták, így optimális kiadások mellett tudnak jobb és részletesebb elemzésekkel és előrejelzésekkel szolgálni.

A ZAMG három különböző HPC környezetet működtet összesen mintegy 500 számítási csomóponttal, és a legnagyobb klaszterük 600 000 GFlops számítási kapacitást nyújt. Összehasonlításképpen: egy 1 GFlops teljesítményű számítógép másodpercenként egymilliárd lebegőpontos műveletet képes végrehajtani. Ha egy ember szeretné felvenni a versenyt egy ilyen gép egyetlen másodpercnyi munkájával, akkor az illetőnek összesen 31,69 évig kellene elvégeznie másodpercenként egy számítást.

Emellett az intézet a HPC körökben népszerű, rendkívül jól skálázható Lustra fájlrendszer futtatására is a SUSE Linux Enterprise Servert használja. 200 darab asztali számítógépen pedig a SUSE támogatásával fejlesztett, nyílt forráskódú openSUSE-t használják, és ugyanez a megoldás működik 500 szerveren is, KVM virtualizációval.

Az intézet szakemberei számára a döntés során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a SUSE Linux Enterprise Server for HPC rendszer alapos előzetes tesztelésen megy keresztül, ezért rendkívül megbízható és nagy rendelkezésre állású. Mivel a nagy teljesítményű számítástechnikai rendszerek és a hagyományos szerverek is SUSE Linuxon futnak, az összes rendszerüket egységesen tudják kezelni, a hosszú távú szerviztámogatásnak köszönhetően pedig hosszabb időre tervezhetnek.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,006 views