A nagyvállalati IT gyerekjáték | SUSE Communities

A nagyvállalati IT gyerekjáték

Share
Share

Gondolta volna, hogy Lego-markológépekkel és játékvonatokkal is lehet szemléltetni olyan bonyolultnak tűnő nagyvállalati megoldások működését, mint például a High Availability Extension és a SUSE CaaS Platform? Kollégáink pontosan ezt tették.

Amikor kívülállók kérdeznek minket, informatikával foglalkozó szakembereket a munkánkról, nehéz úgy elmagyarázni a feladatainkat és teendőinket, hogy azokat például egy nagymama vagy egy kisgyerek is megértse. Szerencsére akadnak azonban remek szemléltető példák. Kollégáink fantáziája határtalan, ezért a SUSE-konferenciákon Lego-markolókat és játékvonatokat is felhasználtunk már a nagyvállalati megoldások működésének demonstrálására. Egy-egy ilyen bemutatón keresztül még azok számára is átláthatóbbá válnak a folyamatok, akik nem bitekkel és bájtokkal kelnek és fekszenek minden nap.

Itt van például két, Raspberry Pi-alapokon működő Lego-markológép, amelyek az egyik SUSECon konferencián léptek fel vendégszereplőként, hogy élőben mutassák be a SUSE Linux Enterprise Server High Availability Extension működését. Ez a megoldás magas rendelkezésre állású fizikai és virtuális Linux fürtök telepítését teszi lehetővé, és ezen keresztül segít biztosítani a szolgáltatások folyamatos rendelkezésre állását. A való életben számos nagyvállalatnál gondoskodik a kritikus szolgáltatások, köztük például SAP-alkalmazások zavartalan működéséről. De ha szükséges, a játékoknál is minimalizálja az állásidőt. Íme:

Amint a fenti videón is látszik, két markológép működtetéséről egy szerver gondoskodik. Amikor kihúzzák a hálózati kábelt, elindul a tartalék szerver, pillanatok alatt lezajlik a szolgáltatások migrálása, és néhány másodpercen belül újra működni kezd a „kritikus fontosságú”, kék lámpával jelölt markoló. A narancssárga lámpás markoló pedig pihen, hiszen ez nem kapcsolódott a magas rendelkezésre állást biztosító fürthöz. Az eredeti hálózat helyreállítása után azonban az is életre kel, és a kék markolóhoz kapcsolódó szolgáltatások is visszakerülnek az eredeti szerverre, így mindenki boldog, hiszen a kritikus fontosságú építkezési munka még vészhelyzetben sem állt le.

A másik, hasonló videónkban a SUSE CaaS Platform működését demonstráltuk játékvonatokkal. Ez a megoldás egyszerűsíti az IT-üzemeltetők számára a Kubernetes konténermenedzsment technológia használatát, így a segítségével egyszerűbben oszthatják ki, felügyelhetik és skálázhatják a konténeralapú alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A demóban az SAP Data Hub vezérlőközpont működését támogatjuk a konténerekkel, amelynek feladata, hogy a különböző helyeken tárolt, különféle típusú adatokat összegyűjtse a forrásrendszerekből, majd átalakítsa és továbbítsa azokat a célrendszerekbe. Ehhez az átalakításhoz a rendszer Kubernetes-fürtöket használ, és minden egyes átalakítási folyamathoz új konténer indul el.

Ezeket a konténereket a demóban egy-egy vonat képviseli, a szállított adatokat pedig különböző színű LED-fények jelölik. A CaaS Platform arról is gondoskodik, hogy az adatáramlás és ezzel együtt a működés is zavartalan legyen. Ahogyan a bemutató során is látható, automatikusan elindít egy új konténert, ha valamelyik leállna, azaz eltérítenék vagy megállítanák a vonatot. Így gyakorlatilag senki és semmi nem állhat az információáramlás útjába.

A SUSE CaaS Platform és az SAP Data Hub sikeres és hatékony együttműködését ráadásul nem csupán vonatok támasztják alá, de az is igazolja, hogy a SUSE CaaS Platform 3. kiadását nemrégiben hitelesítették az SAP Data Hub 2.3 változatára.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,172 views