Objektumalapú tárolásra is SUSE

Share
Share

A SUSE – noha a fájlrendszerek terén több évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik – a szoftveralapú tárolási megoldások piacán viszonylag új szereplőnek számít. Ezért is számít komoly eredménynek, hogy a SUSE Enterprise Storage bekerült a Gartner friss, „Critical Capabilities for Object Storage” kutatásába, amelyben a legjelentősebb, objektumalapú tárolást (is) biztosító megoldásokat vizsgálták.

Az ilyen jellegű kutatásokban csak a legjelentősebb megoldásokat elemzik, és már a részvétel szigorú elvárásokat támaszt. A terméknek megfelelő képességekkel kell rendelkeznie, amelyeket részletesen ismertetni is kell több szempont szerint. Emellett a kutatócég a megoldást élesben használó ügyfelekkel is interjúkat készít a gyakorlati tapasztalatokról.

Ezért óriási elismerés számunkra, hogy a legutóbbi kutatásban mi is szerepelhettünk. A 13 „versenyző” közül összesítésben a 9. helyen végeztünk, ami új belépőtől nagyon jó eredménynek számít. További büszkeségünk, hogy a SUSE Enterprise Storage-on kívül csupán egy versenytárs megoldása alapul a nyílt forráskódú Ceph rendszeren, őt pedig minden területen megelőztük.

A SUSE szakértői szerint az elosztott tárolási rendszerek közül a Ceph előtt áll a legfényesebb jövő, ezért is választottuk saját megoldásunk alapjául. A Ceph kínálja jelenleg a legjobb funkciókat, ráadásul széles körű iparági támogatás áll mögötte, ez pedig garancia a megbízható működésre és a gyors fejlődésre egyaránt.

A Gartner jelenlegi kutatásában csupán az objektumalapú tárolási rendszereket vizsgálták, a Ceph azonban (és ezzel együtt a mi megoldásunk) emellett fájl- és blokkalapú tárolásra is alkalmas, ezért általános célú megoldásnak számít.

A Ceph funkcióit – a SUSE hagyományainak megfelelően – a vállalati felhasználást segítő funkciókkal egészítettük ki. Többek között egyszerűsítjük a kezelést az openATTIC keretrendszeren keresztül, és nagyobb teljesítményt biztosítunk a BlueStore technológia segítségével. Magas rendelkezésre állást kínálunk, továbbá azt is lehetővé tesszük, hogy korlátlanul bővítsék a rendszert – ráadásul mindezt leállás és üzemidő kiesése nélkül, valamint alacsony beszerzési és működtetési költségek mellett.

Fontos megemlíteni, hogy a Gartner felmérése a SUSE Enterprise Storage 4-es kiadását vette górcső alá. Azóta már megjelent az 5. kiadásunk is számos fontos újdonsággal, például a 4. változatból hiányolt deduplikációs képességekkel.

A teljes elemzés megtekinthető a Gartner weboldalán, a SUSE Enterprise Storage-ról pedig itt talál bővebb információt.

Share
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,516 views