Mi újság az openSUSE háza táján? | SUSE Communities

Mi újság az openSUSE háza táján?

Share
Share

Vendégposztunkban Czanik Péter, az openSUSE magyarországi evangelistája foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat az operációs rendszer újdonságairól és a kapcsolódó, rövidebb és hosszabb távú tervekről.

Először is röviden azok kedvéért, akik a SLES világból jönnek, és az openSUSE-t kevésbé ismerik: az openSUSE egy közösségi Linux-disztribúció, amelynek fő támogatója és fejlesztője a SUSE. Két fő változata van: az openSUSE Tumbleweed, ami folyamatosan fejlődik, pár naponta jelenik meg új verziója. Az openSUSE Leap a SLES-hez hasonló kiadási ciklussal rendelkezik. Az openSUSE-ban sokkal több alkalmazás elérhető el, mint a SLES-ben, ami persze azt is jelenti, hogy ezek nincsenek olyan szinten tesztelve, mint ahogyan azt a SLES-nél elvárják a felhasználók.

openSUSE Tumbleweed

Az openSUSE Tumbleweed-ben jelennek meg először az új technológiák, a YaST újdonságai, a legújabb szoftververziók, szóval bármi, ami jelentős változást hoz a disztribúcióban. Ezek folyamatosan épülnek be, azaz van, hogy hetente több Tumbleweed-kiadás is megjelenik.

Régebben a Tumbleweedet napi használatra nem ajánlották, csak fejlesztőknek tesztgépekre. Bár persze előfordulnak napjainkban is problémát okozó változások, ezek most már nagyon ritkák. Ennek oka, hogy minden egyes Tumbleweed-megjelenés előtt sok ezer automatikus teszteset lefut, és csak akkor kerülhet ténylegesen kiadásra a szoftver, ha ezeknek megfelel. Persze ez csak az alaprendszert és a fontosabb alkalmazásokat fedi le, de a különböző rétegigényeket lefedő alkalmazások a Leap esetében sincsenek jobban tesztelve kiadás előtt. Így viszont már több ezren használják a Tumbleweedet elsődleges operációs rendszerként. Mindezt úgy, hogy az új szoftververziók követésével jobban áll a fejlesztői eszközök területén, de sok másban is, mint a legtöbb disztribúció.

openSUSE Leap

Aki a folyamatos változásért annyira nincs oda, annak persze továbbra is rendelkezésére áll az openSUSE Leap. Már az előző főverziónál is közelítették egymáshoz az openSUSE Leap és a SLES fejlesztését. Közös kernelt használtak annak minden előnyével (stabilitás, biztonsági frissítések) és hátrányával (új hardverek később kerülnek támogatásra).

Gyakori, hogy egy kisvállalkozásnál openSUSE-t kezdenek el használni, majd ahogy nő a cég, szükség van támogatásra, és akkor SLES-re váltanak. Az openSUSE Leap 15-ös verziójánál a Leap és a SLES közötti kapcsolatot még szorosabbra fűzték. Ahol lehet, ott a SLES-ben használt szoftververziókat használják a Leap-ben is. Ez egyrészt könnyebbé teszi az openSUSE Leap fejlesztését is. Másrészt a felhasználók így fájdalommentesen tudnak openSUSE Leap-ről SLES-re váltani.

Új vezető az openSUSE board élén

Idén nyáron leköszönt Richard Brown, az openSUSE fejlesztését irányító openSUSE board vezetője. Ő felhasználói, üzemeltetői irányból érkezett, majd a SUSE-nél először a szoftver tesztelésén dolgozott. Részben neki is köszönhető, hogy az openSUSE Tumbleweed tesztelői szoftverből bárki által használható, stabil szoftverré vált az évek során.

Szerepét két hónapja Gerald Pfeifer vette át. Ő fejlesztői oldalról érkezett, a GCC és a WINE egyik fejlesztője, karbantartója. A SUSE-n belül korábban termékmenedzser volt, most a technológiai igazgató szerepét tölti be. Ez alapján várható, hogy a már megkezdett irányvonalat viszi tovább, azaz az openSUSE és SLES fejlesztésének további közelítését.

Konténerek

És ha már Linuxról beszélünk, nem lehet teljes a kép a konténervilág híreinek említése nélkül. Ebből most egy érdekességet szeretnék csak kiemelni: Kata Containers. Hagyományosan a konténerek közvetlenül a kiszolgálókon futnak, ahol a kernel izolálja egymástól valamilyen szinten a konténereket. Ez teljesen jó megoldás addig, amíg megbízunk a konténerekben futó alkalmazásokban.

Ha kevésbé megbízható forrásból származó konténert szeretnénk futtatni, vagy másnak van lehetősége a mi kiszolgálónkon konténert futtatni, akkor jöhet jól a Kata. Használhatjuk tovább a jól megszokott konténereszközöket, de a Kata segítségével ezek a konténerek jobban izolálva lesznek egymástól és a kiszolgáló géptől. Ezt KVM virtualizáció segítségével éri el a Kata Containers, a felhasználó számára teljesen transzparens módon. Erőforrásigényben, teljesítményben van persze egy minimális hátrány, de nem teljesen megbízható kód esetén ez még így is bőven megéri.

A Kata Containers már elérhető az openSUSE Tumbleweed-ben, és várhatóan idővel elérhető lesz openSUSE Leap és SLES alatt is.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
4,462 views