Merre tovább a Solaris után?

Share
Share

Nemrégiben érkezett a hír arról, hogy az Oracle szinte teljes egészében elbocsátotta, illetve átcsoportosította a Solaris és SPARC rendszereken dolgozó szakembergárdáját. Akik ezeket a megoldásokat használják, azokban joggal merül fel a kérdés, hogy vajon merre tudnak továbblépni, ha ezzel együtt a jövőben esetleg teljes egészében megszűnik a támogatás.

Forrás: pexels.com

Szerencsére napjainkra már más rendszereken is elérhető minden olyan fontos funkció, amit a Solaris-felhasználók az évek során megszoktak, és amit a kezdetekkor csak a z Oracle termékeiUNIX rendszerek kínáltak. A SUSE Linux Enterprise rendszerre megoldásra átállva például szinte minden ugyanúgy működik, mint a régebbi Solaris rendszereken, n. Nincs különbség sem a teljesítményben, sem a rendelkezésre állásban, és továbbra is használhatók a már meglévő hardverek, legyen szó akár régebbi eszközökről, akár a legújabb technológiákról. Az üzemeltetésre fordított összegek pedig még csökkenthetők is, ha a szervezetek váltanak a Solaris-hoz általában alkalmazott SPARC környezetekről a költséghatékonyabb x86-alapú infrastruktúrákra váltanak.

A korábban csak a UNIX rendszerekre jellemző RAS képességek (reliability, availability and serviceability – megbízhatóság, rendelkezésre állás, szervizelhetőség) ma már más platformokon is megtalálhatók. A SUSE Linux Enterprise Server pedig ezen a téren is hatékonyan együttműködik az AMD és az Intel legfrissebb hardvereivel, amelyek akár működés közben is lehetővé teszik egyes elemek cseréjét.

A SUSE Linux Enterprise Server emellett képes együttműködni a vezető nyílt és zárt forráskódú hypervisorokkal is, beleértve a KVM, Xen, VMware vSphere, Microsoft Hyper-V és Citrix XenServer rendszereket, ráadásul az olyan konténertechnológiák használatát is támogatja, mint például a Docker.

A magas rendelkezésre állású fizikai és virtuális Linux fürtök telepítése is egyszerűen megoldható a SUSE Linux Enterprise High Availability Extension kiegészítő segítségével, amely a SLES-sel együttműködve biztosítja a folyamatos rendelkezésre állást, védi az adatok integritását, és csökkenti a kritikus üzleti szolgáltatások nem tervezett állásidejét.

A rendszer képes előre jelezni az esetleges hibákat. A SUSE az ilyen riasztási képességek folyamatos fejlesztésén a legnagyobb hardvergyártókkal közösen dolgozik, kiemelten az IBM-mel és az Intellel, hogy együtt optimalizálhassák a hardverek és szoftverek integrációját ezen a területen is. A megoldás támogatja az MCELog technológiát, amely azzal segíti a rendszergazdák munkáját, hogy előzetes értesítést küld azokról a jövőben várható, előre látható hardverproblémákról, amelyek befolyásolhatják az operációs rendszer és az alkalmazások stabilitását.

A SUSE rendszer továbbá képes együttműködni a független szoftvergyártók legfontosabb termékeivel: t. Tízezer felett jár azon ISV alkalmazások száma, amelyek tanúsítottak a SUSE Linux Enterprise Serveren történő használatra, és ezek közül több mit 800 Oracle szoftver. Ráadásul a SUSE-re való váltással következtében a korábban Oracle megoldásokat használó szervezeteknek a költségeket is csökkenthetik és a teljesítmény terén sem kell kompromisszumokat kötniüknövelése mellett.

Share
(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,138 views