Dübörög az OpenStack | SUSE Communities

Dübörög az OpenStack

Share
Share

A SUSE-nál aktívan figyelemmel kísérjük a szakterületünket érintő trendeket és iparági jelentéseket. Legutóbb a RightScale közölt érdekes számokat a 2017-es State of the Cloud Report jelentésében, amelyeket érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni. A több mint 1000 IT-szakember bevonásával készült kutatás szerint a vállalatok 95 százaléka már használ valamilyen felhőszolgáltatást. Ezen belül is számunkra a privátfelhő-platformra vonatkozó adatok a legfontosabbak.

Első ránézésre aggodalomra adhat okot, hogy a privát felhő használata összességében a tavalyi 77 százalékról 72-re csökkent, további adatok alapján azonban több is van a történet mögött. A jelentés szerint a nagyvállalatoknál 43 százalék futtatja szolgáltatásait privát felhőben, míg mindössze 32 százalék használ nyilvános felhőt, vagyis a mérleg a privát felhő javára billen el.

Az OpenStack pedig különösen nagy növekedést mutat bizonyos szegmensekben. Míg a teljes piacot tekintve 1 százalékot nőtt, addig a nagyvállalatok körében már 25 százalékos az elterjedtsége, szemben a tavalyi 21 százalékkal. Összességében tehát a privát felhő piacának zsugorodása annak tudható be, hogy más gyártók termékeinek csökkent a részesedése, miközben az OpenStacké figyelemre méltó módon nőtt.

Egy másik jelentés, amelyet a 451 Research tett közzé nemrégiben, azt jósolja, hogy az OpenStack piaca 2020-ra ötmilliárd dollárosra nő, 35 százalékos átlagos éves növekedési ütemmel. Az elemző cég szerint számos különböző terület hajtja ezt a növekedést, beleértve a Dolgok Internetét, a mobil eszközöket, a Big Datát, a DevOps-ot, a platformszolgáltatásokat, illetve a szoftveresen vezérelt hálózatokat és a hálózati funkciók virtualizálását.

Az OpenStack tehát köszöni, jól van. Sőt…!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
1,958 views