A szoftveresen vezérelt tárolás átveszi az uralmat | SUSE Communities

A szoftveresen vezérelt tárolás átveszi az uralmat

Share
Share

A cégeknek egyre több adatot kell tárolniuk, ezért újabb megközelítést kell keresniük.

A Gartner jóslatai szerint 2024-re a világ teljes tárolási kapacitásának fele a felhőben, illetve a vállalatok saját adatközpontjaikban lesz, szoftveresen vezérelt tárolási rendszerekben. Ez a jelenlegi 15 százalékos részesedéshez képest közel háromszoros növekedést jelent öt éven belül.

A népszerűség érthető, tekintve, hogy a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől elkülönítő, szoftveresen vezérelt rendszerek komoly előnyöket tartogatnak. Lássuk, mik is ezek pontosan!

Skálázhatók: Az ilyen rendszerek gyakorlatilag a végtelenségig méretezhetők, több száz terabájttól akár petabájtig vagy még tovább.

Rugalmasak: A SUSE szoftveresen vezérelt tárolási eszköze objektum-, blokk- és fájlalapú tárolást is lehetővé tesz egy egységes rendszerben, akár egyetlen fürtön belül is, ezért tökéletesen alkalmas számos különféle tárolási igény kiszolgálására.

Nagy rendelkezésre állást nyújtanak: Az elosztott környezetben nincsenek teljes leállást okozó meghibásodási pontok, ezért rugalmasan működik, és a megbízhatóságot önjavító funkciók is erősítik.

Költséghatékonyak: A megoldásban önkezelő eszközök optimalizálják a teljesítményt, amelyek a gyakran használt fájlokat a gyorsabb meghajtókra helyezik el, míg a ritkábban megnyitott dokumentumokat a költséghatékonyabb és lassabb hardverekre mozgatják. A szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek ráadásul széles körben elérhető, megfizethető árú hardverekkel használhatók, így mind a beszerzési, mind az üzemeltetési költségük alacsony.

Egyszerű bővítést tesznek lehetővé: Ezekkel a kedvező árú lemezmeghajtókkal a rendszerek a későbbiekben is egyszerűen bővíthetők az új igényeknek megfelelően, és ehhez még leállásra sincs szükség.

A szoftveresen vezérelt tárolási megoldások elsősorban a biztonsági mentések, archívumok, hosszú távon megőrzendő információk és egyéb, nem túl gyakran megnyitott fájlok esetében bizonyulnak igazán hasznosnak, amelyek tárolását rendkívül hatékonyan optimalizálják.

A vállalatoknál tárolt adatok négyötöde ebbe a kategóriába tartozik, és a szervezetek nagy részénél egyre nagyobb problémát okoz a növekvő adatmennyiség, illetve az ezzel együtt emelkedő tárolási költség. Ezért valószínűleg kevés olyan nagyvállalat van, amelyik ne tudna profitálni egy ilyen rendszerből.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
1,945 views