Nagyobb biztonságot a kritikus rendszerekben! | SUSE Communities

Nagyobb biztonságot a kritikus rendszerekben!

Share
Share

A SUSE is belépett abba a szervezetbe, amelynek célja, hogy jobb és biztonságosabb alkalmazások működjenek a kritikus fontosságú rendszereken, például az önvezető autókban vagy éppen az orvosi eszközökben.

Büszkén jelentjük, hogy nemrég a SUSE is belépett az Enabling Linux In Safety Applications (ELISA) projektbe, amelynek küldetése, hogy megkönnyítse a szervezetek számára a Linux alapú, biztonsági szempontból kritikus fontosságú alkalmazások fejlesztését és tanúsítását. Olyan rendszerekről van szó, amelyek meghibásodása akár emberéletet is követelhet, vagy súlyos anyagi vagy környezeti kárral járhat. Ezzel a SUSE olyan neves vállalatok között szerepel, mint a BMW Group, a Huawei, az Intel, a Kuka Robotics, a Suzuki, a Toyota vagy éppen az Elektrobit.

A Linux Alapítvány ernyője alá tartozó projekt közreműködői azon dolgoznak, hogy közös folyamatokat és eszközöket határozzanak meg és alakítsanak ki, amelyek segítségével a vállalatok igazolhatják, hogy az adott Linux-alapú rendszer megfelel a tanúsítványhoz szükséges biztonsági követelményeknek. A projektben a biztonságért felelős csoportok, a kernel és a biztonsági szempontból kritikus fontosságú rendszerek fejlesztőinek egyik feladata, hogy megvitassák, milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha kritikus rendszerekben használnak Linuxot. De létezik olyan munkacsoport is a projekten belül, amely kifejezetten az orvosi eszközök biztonságára fókuszál.

A SUSE közel 30 éve megbízható partner az alapvető szolgáltatások és rendszerek támogatásában számos különféle környezetben, köztük a legnagyobb elvárásokat támasztó és kritikus iparágakban, például az autóiparban, közlekedésben, kormányzati szférában, repülőgépiparban, hadiiparban, gyártásban és egészségügyben. Már korábban is együttműködött a szervezet több tagjával is, ezért kézenfekvő volt, hogy hivatalos tagként is hozzájáruljon az innovációhoz ezen a területen is.

Az Elektrobittel például több éve folytat együttműködést a SUSE az intelligens járművek fejlesztése terén. Az Elektrobit különféle szoftveres termékeket és szolgáltatásokat kínál az autóipar legnagyobb szereplői számára, és összesen több mint 100 millió kocsiban és egymilliárd egyéb eszközben futnak a megoldásai. A két vállalat közösen fejleszti például a Safety Linuxot. Az embedded (beágyazott) Linux megoldást kifejezetten az önvezető járművekhez szánják, amely az edge rendszereken és hálózatokon keresztül támogatja az önvezető képességeket, illetve hozzájárul az önvezetés útjában álló kihívások leküzdéséhez.

 

Share
Avatar photo
1,351 views