5+1 érdekes adat a 30 éves SUSE-ról 

Share
Share

Idén harminc éve, hogy megalapították a SUSE vállalatot Fürth városában, Németországban. Ebből az alkalomból összeszedtünk néhány, kevéssé ismert információt a cégről.

Miért SUSE?

A SUSE a „Software- und System-Entwicklung” rövidítése, ami magyarul annyit tesz: szoftver- és rendszerfejlesztés.

Miért kaméleon?

A SUSE kabalaállatának hivatalos neve Geeko, ami a geek és a gekkó szavak összetételéből született. Emellett azt is szimbolizálja, hogy a SUSE megoldásai jól belesimulnak bármilyen környezetbe: remekül integrálhatók szinte bármilyen infrastruktúrába, hogy aztán könnyedén és problémáktól mentesen támogassák az üzleti működést.

Miért 42?

1996-ban jelent meg az első disztribúció a S.u.S.E. Linux név alatt, rögtön a 4.2-es verziószámmal. Ezzel a méltán népszerű Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv egyik fontos mozzanatára utaltak, amikor a Bölcs Elme névre hallgató szuperszámítógép hét és fél millió év alatt kiszámolta a választ „az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre”, és ez a válasz 42 volt. A rendszer neve 2003-ban lett SUSE Linux Enterprise, és ezzel a SUSE adta ki az első, vállalati felhasználásra szánt Linux disztribúciót.

Miért „The Power of Many”?

A vállalat jelmondata arra utal, hogy a SUSE hisz a közösség erejében és abban, hogy együtt többre vagyunk képesek. Ez megjelenik az innovációban, valamint a partnerekkel és ügyfelekkel való együttműködésben ugyanúgy, mint a rászoruló közösségek támogatásában. A 30. születésnap alkalmából például olyan emberek élelmezésére gyűjt adományokat a cég, akiket közvetlenül érint az Ukrajnában zajló háború.

Miért Rodeo?

Virtuális rodeónak hívják azokat a workshopokat, ahol a SUSE szakemberei bemutatják, hogyan lehet a SUSE Rancher megoldás segítségével „megszelídíteni” a konténeres környezeteket és a Kubernetes rendszert, megkönnyítve mind a fejlesztők, mind az üzemeltetők mindennapi munkáját. A következő rodeó októberben lesz, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. Szeretettel várunk mindenkit!

+1 Történelmi összefoglaló 4,5 percben

Ha többet szeretne megtudni a SUSE történetéről és a legfontosabb mérföldkövekről, esetleg jókedvre és egy kis dallamtapadásra lenne szüksége, feltétlenül hallgassa meg az egyik legfrissebb feldolgozást a SUSE zenészeitől:

Share
(Visited 5 times, 1 visits today)
Avatar photo
1,842 views