My Favorites

Close

Please to see your favorites.

  • Bookmark
  • Email Document
  • Printer Friendly
  • Favorite
  • Rating:

LSI 1068 Controller not recognized during SLES 11 installation

This document (7003835) is provided subject to the disclaimer at the end of this document.

Environment

SUSE Linux Enterprise Server 11

Situation

An attempt to install SLES 11 on a system equipped with LSI 1068 Controller as RAID 1 (two disks) failed with the message:

" Error. Hard disk has not been detected for the installation. Verify your hardware."

With SLES 10, there was no such an issue and the output from `lspci -vv` does look like the following:

82:03.0 SCSI storage controller: LSI Logic / Symbios Logic SAS1068 PCI-X
Fusion-MPT SAS (rev 01)
Subsystem: LSI Logic / Symbios Logic Unknown device 1000
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr-
Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort-
<TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 72 (16000ns min, 2500ns max), Cache Line Size: 64 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 19
Region 0: I/O ports at d800 [disabled] [size=256]
Region 1: Memory at feafc000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Region 3: Memory at feae0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Expansion ROM at fe400000 [disabled] [size=4M]
Capabilities: [50] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA
PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [98] Message Signalled Interrupts: Mask- 64bit+ Queue=0/0
Enable-
Address: 0000000000000000 Data: 0000
Capabilities: [68] PCI-X non-bridge device
Command: DPERE- ERO- RBC=512 OST=16
Status: Dev=82:03.0 64bit+ 133MHz+ SCD- USC- DC=simple
DMMRBC=2048 DMOST=16 DMCRS=128 RSCEM- 266MHz- 533MHz-
Capabilities: [b0] MSI-X: Enable- Mask- TabSize=1
Vector table: BAR=1 offset=00002000
PBA: BAR=1 offset=00003000

Resolution

Obviously the controller has not been correctly detected; this is due to the fact that, enabling the MSI which is the default setting, has not worked in this system.

To solve this issue, it is recommended to enter the following option at boot prompt:
mptbase.mpt_enabled_msi_sas=0

Additional Information

This option does only disable MSI for the SAS controllers.

Disclaimer

This Support Knowledgebase provides a valuable tool for NetIQ/Novell/SUSE customers and parties interested in our products and solutions to acquire information, ideas and learn from one another. Materials are provided for informational, personal or non-commercial use within your organization and are presented "AS IS" WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND.

  • Document ID:7003835
  • Creation Date:09-JUL-09
  • Modified Date:27-APR-12
    • SUSESUSE Linux Enterprise Server

Did this document solve your problem? Provide Feedback

< Back to Support Search

SUSE Support Forums

Get your questions answered by experienced Sys Ops or interact with other SUSE community experts.

Join Our Community

Support Resources

Learn how to get the most from the technical support you receive with your SUSE Subscription, Premium Support, Academic Program, or Partner Program.


SUSE Customer Support Quick Reference Guide SUSE Technical Support Handbook Update Advisories
Support FAQ

Open an Incident

Open an incident with SUSE Technical Support, manage your subscriptions, download patches, or manage user access.

Go to Customer Center