Version: 12.3.11 (2013-08-22)
Copyright © 2006 Ruurd Pels (ruurdpels@kde.nl)
Copyright © 2006, 2007 Rinse de Vries (rinsedevries@kde.nl)
Copyright © 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 Freek de Kruijf (freek@opensuse.org)
Copyright © 2013 Novell, Inc.
Het is toegestaan om dit document te kopiëren, verspreiden en/of te wijzigen onder de voorwaarden van de GNU Free Documentation License, versie 1.2 of een latere versie, gepubliceerd door de Free Software Foundation, zonder invariante secties en zonder omslagteksten, zowel voor- als achterzijde. Een kopie van de licentie is bijgevoegd in het bestand fdl.txt
.
Als u opwaardeert van een oudere versie naar deze uitgave van openSUSE, kijk dan naar de vorige uitgavenotities hier: http://nl.opensuse.org/openSUSE:Release_Notes
Deze uitgavenotities beslaan de volgende gebieden:
Paragraaf 1, “Diversen”: Deze items zijn automatisch vanuit openFATE ingevoegd, het systeem voor beheer van functies en verzoeken (http://features.opensuse.org).
N.v.t.
Paragraaf 2, “Installatie”: lees dit als u het systeem vanaf niets wilt installeren.
Paragraaf 3, “Algemeen”: informatie die iedereen zou moeten lezen.
Paragraaf 4, “Systeemopwaardering”: zaken die verband houden met het proces van opwaarderen van de vorige uitgave naar deze versie van openSUSE.
Paragraaf 5, “Technisch”: deze sectie bevat een aantal technische wijzigingen en verbeteringen voor de ervaren gebruiker.
Voor gedetailleerde informatie over installeren, zie Paragraaf 3.1, “openSUSE documentatie”.
Direct na installatie start NetworkManager niet automatisch en dus kan WiFi niet ingesteld worden. Om het netwerk (WiFi) in te schakelen, start u de machine een keer handmatig.
Standaard en nieuwe gebruikers worden niet langer automatisch toegevoegd aan de groep video
. Het niet-opensource NVIDIA-stuurprogramma vereist echter dat gebruikers toegang hebben tot /dev/nvidia* apparaten.
Symptomen: OpenGL toepassingen rapporteren dat ze niet werken op /dev/nvidiactl
. Of GNOME toont alleen een leeg scherm met een muisaanwijzer.
Omdat het NVIDIA stuurprogramma niet de gebruikelijke kernel-methoden gebruikt die het in staat stelt om ACL's op de apparaatnodes te installeren, moeten gebruikers handmatig toegevoegd worden aan de groep video
; als root
-aanroep (vervang $USER
door de actuele gebruikersnaam):
usermod -a -G video $USER
Als ondersteuning van een floppy-station is ingeschakeld in de BIOS, maar niet echt bestaat in de machine, kan het hangen veroorzaken tijdens de installation wanneer YaST zoekt naar partities.
Om dit probleem te vermijden, schakel ondersteuning voor een floppy-station uit in de BIOS.
In Start-Up vindt u stap-bij-stap installatie-instructies, evenals introducties in de KDE- en Gnome-bureaubladen en de LibreOffice suite. Ook onderwerpen over basis beheertaken, zoals gebruik en softwarebeheer en een introductie in het gebruik van de bash-shell.
De Referentie-handleiding dekt in detail beheer en systeemconfiguratie en legt uit hoe verschillende netwerkdiensten ingesteld kunnen worden.
De Beveiligingshandleiding introduceert basisconcepten voor systeembeveiliging, die zowel lokale als beveiligingsaspecten in het netwerk dekt.
De handleiding voor systeemanalyses en afregelen (System Analysis and Tuning Guide) helpt bij het vinden en oplossen van problemen en met optimalisatie.
Virtualisatie met KVM biedt een introductie in het opzetten en beheren van virtualisatie met de hulpmiddelen KVM, libvirt en QEMU.
De documentatie is te vinden in /usr/share/doc/manual/opensuse-manuals_$LANG
na installatie van het pakket opensuse-manuals_$LANG
of online op http://doc.opensuse.org.
Alvorens openSUSE te installeren op een systeem dat boot met UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) wordt u dringend aangeraden om te controleren op firmware updates, die de maker van de hardware aanbeveelt en, indien beschikbaar, zo'n update te installeren. Een vooraf geïnstalleerde Windows 8 is een sterke aanwijzing dat uw systeem boot met UEFI.
Achtergrond: Sommige UEFI firmware bevat bugs die er de oorzaak van is dat het niet werkt als er te veel gegevens naar het UEFI-opslaggebied weggeschreven zijn. Niemand weet echter echt hoeveel "te veel" is. openSUSE minimaliseert het risico door niet meer weg te schrijven dan het noodzakelijke minimum nodig om het OS op te starten. Het minimum betekent het aan de UEFI firmware vertellen van de locatie van de openSUSE bootloader. Bovenstroomse functies van de Linux-kernel die het UEFI-opslaggebied gebruikt voor opslag van opstart- and crashinformatie (pstore
) zijn standaard uitgeschakeld. Niettemin is het aanbevolen om elke update van firmware, die de maker van de hardware aanbeveelt, uit te voeren.
Dit is alleen van belang bij machines in UEFI-modus met veilig opstarten ingeschakeld.
YaST detecteert niet automatisch of op de machine veilig opstarten is ingeschakeld en zal daarom standaard een niet ondertekende bootloader installeren. Maar de niet ondertekende bootloader zal niet geaccepteerd worden door de firmware. Om een ondertekende bootloader te installeren moet de optie "Veilig opstarten inschakelen" handmatig worden ingeschakeld.
Dit is alleen van belang bij machines in UEFI-modus.
Bij gebruik van het installatieprogramma op het live medium, detecteert YaST de UEFI-modus niet en daarom wordt de oude bootloader geïnstalleerd. Dit resulteert in een niet op te starten systeem. De bootloader moet handmatig omgeschakeld worden van grub2 naar grub2-efi.
Dit is alleen van belang bij machines in UEFI-modus.
Onze dubbel ondertekende shim op het openSUSE 12.3 medium kan geweigerd worden door toekomstige firmware.
Als het openSUSE 12.3 medium niet opstart op toekomstige hardware met ingeschakeld veilig opstarten, schakel dit dan tijdelijk uit, installeer openSUSE en pas alle elementen voor online bijwerken toe om een bijgewerkte shim te krijgen.
Na installatie van alle elementen voor bijwerken kan veilig opstarten weer ingeschakeld worden.
Dit is alleen van belang bij installaties in UEFI-modus.
In het partitie voorstel bij activeren van de optie om LVM te gebruiken (wat vereist is voor volledige versleuteling van de schijf) maakt YaST geen separate /boot
partitie aan. Dat betekent dat de kernel en initrd zich (mogelijk versleuteld) in een LVM container bevinden, niet toegankelijk voor de bootloader. Om volledige versleuteling van de schijf te krijgen bij gebruik van UEFI, moet de partitionering handmatig worden gedaan.
sysvinit is no longer supported in this release. It has been deprecated since the last two releases.
Standaard gebruikt u de dialoog voor netwerkinstellingen van YaST (yast2 network) om NetworkManager te activeren. Als u NetworkManager wilt activeren, ga dan als volgt te werk.
De variabele NETWORKMANAGER
in sysconfig in /etc/sysconfig/network/config
om NetworkManager te activeren is vervangen door een aliaskoppeling van systemd network.service
, die gemaakt zal worden met de opdracht
systemctl enable NetworkManager.service
. Het maakt een aliaskoppeling network.service
die wijst naar NetworkManager.service
en dus het script /etc/init.d/network
deactiveert. De opdracht
systemctl -p Id show network.service
stelt u in staat na te gaan wat de nu geselecteerde netwerkservice is.
Om NetworkManager in te schakelen gebruikt u:
Stop eerst de actieve service:
systemctl is-active network.service && \ systemctl stop network.service
Schakel de NetworkManager-service in:
systemctl --force enable NetworkManager.service
Start de NetworkManager-service (via de aliaskoppeling):
systemctl start network.service
Om NetworkManager uit te schakelen gebruikt u:
Stop de actieve service:
systemctl is-active network.service && \ systemctl stop network.service
Schakel de NetworkManager-service uit:
systemctl disable NetworkManager.service
Start de service /etc/init.d/network met:
systemctl start network.service
Om na te gaan wat de nu geselecteerde service is, gebruikt u:
systemctl -p Id show network.service
Het geeft terug "Id=NetworkManager.service
" als de NetworkManager-service is ingeschakeld, anders "Id=network.service
" en /etc/init.d/network werkt als de netwerkservice.
De variabele SYSLOG_DAEMON is verwijderd. Eerder werd het gebruikt om de syslog-daemon te selecteren. Vanaf openSUSE 12.3 kan er op een bepaald moment slechts één implementatie van syslog geïnstalleerd worden en deze zal automatisch voor gebruik geselecteerd worden.
Voor details, zie de manpagina syslog(8).
Met openSUSE 11.3 schakelden we om naar KMS (Kernel Mode Setting) voor Intel, ATI en NVIDIA grafische systemen, wat nu onze standaard is. Als u problemen tegen komt met de ondersteuning van het KMS apparaatstuurprogramma (intel, radeon, nouveau), schakel KMS dan uit door nomodeset
toe te voegen aan de commandoregel van de kernel boot. Om dit permanent, met Grub 2, de standaard bootloader, in te stellen, voeg het toe aan de regel voor standaard laad-opties voor de kernel met GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT
in het tekstbestand /etc/default/grub
als root en in een terminal de volgende opdracht uit
sudo /usr/sbin/grub2-mkconfig --output=/boot/grub2/grub.cfg
om de wijzigingen te effectueren. Voeg het anders voor de oude Grub, als root, toe aan de opdrachtregel in /boot/grub/menu.lst
. Deze optie verzekert dat de juiste kernelmodule (intel, radeon, nouveau) wordt geladen met modeset=0
in initrd
, d.w.z.als KMS is uitgeschakeld.
In zeldzame gevallen, bij het laden van de DRM-module uit initrd
, is er een algemeen probleem, niet gerelateerd aan KMS. Het is zelfs mogelijk om het laden van de DRM-module volledig uit te schakelen in initrd
. Stel hiervoor de NO_KMS_IN_INITRD
sysconfig-variabele in op yes
via YaST, die dan later initrd
opnieuw aanmaakt. Herstart uw machine.
Op Intel zonder KMS valt de X-server terug op het stuurprogramma fbdev
(het intel
stuurprogramma ondersteunt alleen KMS); als alternatief is er voor oudere GPU's van Intel het stuurprogramma "intellegacy" (xorg-x11-driver-video-intel-legacy
pakket) beschikbaar, dat nog steeds UMS (User Mode Settings) ondersteunt. Om het te gebruiken bewerkt u /etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf
en wijzigt u het stuurprogramma item in intellegacy
.
Op ATI voor de huidige GPU's valt het stuurprogramma terug op radeonhd
. Op NVIDIA zonder KMS wordt het stuurprogramma nv
gebruikt (het stuurprogramma nouveau
ondersteunt alleen KMS). Opmerking: nieuwere ATI en NVIDIA GPU's vallen terug op fbdev
, als u de kernel-boot-parameter nomodeset
specificeert.
Standaard schoont systemd de tmp-mappen dagelijks op zoals is ingesteld in /usr/lib/tmpfiles.d/tmp.conf
. Gebruikers kunnen het wijzigen door /usr/lib/tmpfiles.d/tmp.conf
te kopiëren naar /etc/tmpfiles.d/tmp.conf
en het gekopieerde bestand te wijzigen. Het gaat boven /usr/lib/tmpfiles.d/tmp.conf
.
Opmerking: systemd houdt geen rekening met verouderde sysconfig-variabelen in /etc/sysconfig/cron
zoals TMP_DIRS_TO_CLEAR
.
In openSUSE 12.3 is de journal van systemd is niet blijvend na reboots. Als u een blijvend journal wilt inschakelen, maak dan de map /var/log/journal
aan (als root) of installeer het pakket systemd-logger
. Installeren van het pakket systemd-logger
zal een conflict aangeven met andere syslog-implementaties en dus verzekeren dat het systeem alleen de systemd-journal gebruikt, indien geïnstalleerd.
Als uw systeem is opgewaardeerd van openSUSE 12.2 (waar standaard /var/log/journal
wordt aangemaakt) en u wilt een blijvend journal, verwijder dan eenvoudig de map /var/log/journal
.
Het pakket pwdutils is vervangen door het pakket shadow. Het pakket shadow is in de meeste gevallen een simpele vervanging, echter sommige opties op de opdrachtregel zijn verwijderd of gewijzigd. Zie /usr/share/doc/packages/shadow/README.changes-pwdutils
voor een lijst met alle wijzigingen.
Het bestand SuSEconfig.postfix
is hernoemd tot /usr/sbin/config.postfix
. Als u sysconfig variabelen instelt in /etc/sysconfig/postfix
of /etc/sysconfig/mail
, dan moet u handmatig als root /usr/sbin/config.postfix
uitvoeren.
Omdat de locatie van de fontconfig-bestanden is gewijzigd, Emacs en andere toepassingen gelinkt tegen GTK+ geven een waarschuwingsbericht bij het starten.
Verplaats de bestanden naar de nieuwe locatie:
mkdir -p ~/.config/fontconfig mv ~/.fonts.conf ~/.config/fontconfig/fonts.conf
Gebruik in Gnome 3.6 de volgende workaround om Shift of Ctrl+Shift als sneltoetsen in te stellen voor selectie van invoerbron:
Installeer gnome-tweak-tool.
Start gnome-tweak-tool (
> ).Via het linker menu, selecteer
, in het rechter venster, wijzig de instellingen.Dit wordt ook gevolgd in het upstream bugrapport https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=689839.
In de tweede fase van een SSH-installatie bevriest YaST. Het wordt geblokkeerd door de service SuSEFirewall omdat de omgevingsvariabele SYSTEMCTL_OPTIONS
niet juist is ingesteld.
Workaround: Bij het voor de tweede keer aanmelden om aan de tweede fase van de SSH-installatie te beginnen, voer yast.ssh uit met --ignore-dependencies
als volgt:
SYSTEMCTL_OPTIONS=--ignore-dependencies yast.ssh