openSUSE 12.2 Kiadási megjegyzések


Verzió:

12.2.9 (2012-10-22)

Minden jog fenntartva © 2012 Novell, Inc.

A dokumentum szabadon másolható, terjeszthető és/vagy módosítható a Free Software Foundation által kiadott GNU Free Documentation License 1.2 vagy ennél újabb verziójának megfelelően, Nem Változtatható rész, Borítószöveg és Hátlapszöveg nélkül. A licenc angol nyelvű másolata az fdl.txt fájlban található.

Amennyiben egy régebbi verzióról frissít erre az openSUSE kiadásra, akkor olvassa el a korábbi kiadási megjegyzéseket: http://en.opensuse.org/openSUSE:Release_Notes

Jelen Kiadási megjegyzés a következő témaköröket érinti:

1. Egyéb

N/A

2. Telepítés

2.1. Részletes telepítési információ

Részletes telepítési információért tekintse meg az alábbi openSUSE Dokumentációkat.

3. Általános

3.1. openSUSE dokumentáció

 • A Start-Up kézikönyvben telepítési útmutatót, a KDE és a GNOME asztali környezettel valamint a LibreOffice irodai programcsomaggal kapcsolatos leírások találhatók. Ugyanakkor érint néhány alapvető adminisztrációs területet is, mint a terítés és a szoftverkezelés, valamint foglalkozik a bash alapjaival is.

 • A Kézikönyv (Reference) részletesen tárgyalja az adminisztrációt és a rendszerbeállításokat, valamint bemutatja a különböző hálózati szolgáltatásokat.

 • A Biztonsági kézikönyv bemutatja a rendszer biztonsági felépítését, beleértve annak helyi és hálózati biztonsági szempontjait.

 • A System Analysis és a Tuning Guide segít a probléma felderítésében, megoldásában és optimalizációjában.

 • A Virtualization with KVM bemutatja a KVM, libvirt és QEMU eszközökkel megvalósítható virtualizáció beállításait és kezelését.

3.2. Pre-installation Memory Test Incorrectly Identifies Good Memory as Bad

The pre-installation memory test (memtest) on the openSUSE 12.2 media got miscompiled. It reports errors in test 7 on good RAM modules. Use the openSUSE 12.1 media if you need to run memtest.

4. Rendszerfrissítés

4.1. Távoli frissítés "zypper dup" használatával

openSUSE 12.1 (vagy korábbi verzió) frissítésekor az openSSH kapcsolatok bezáródnak az openssh csomag frissítésekor. Ha a "zypper dup" parancs segítségével frissít SSH-n keresztül, akkor futtassa a "zypperd dup" parancsot egy újrakapcsolódó terminál használatával (pl. "screen" vagy "tmux").

4.2. sysvinit elavult

Néhány asztali komponens a systemd által biztosított szolgáltatásoktól függ. Annak ellenére, hogy az openSUSE 12.2 verzióban lehetőség van a sysvinit használatára, a sysvinit továbbra is elavultnak tekinthető, amely hibát okozhat bizonyos esetekben. Amennyiben probléma adódik a sysvinit komponenssel induló rendszerrel, hibabejelentés előtt érdemes megvizsgálni, hogy az adott probléma előfordul-e a systemd használatával.

4.3. a mount és a losetup nem támogatja a cryptoloop használatát

A cryptoloop számos ismert problémája miatt elavulttá vált az elmúlt években a dm-crypt javára. A mount (pl. az /etc/fstab fájlban) és a losetup mostantól nem támogatja a cryptoloop használatát. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban nem működnek az olyan fstab bejegyzések, amelyek cryptoloop parancsot használnak a titkosított adatok eléréséhez. Ezek továbbra is elérhetők a dm-crypt (/etc/crypttab) használatával. Erről további információ az http://en.opensuse.org/Encrypted_Filesystems oldalon található.

4.4. Titkosított partíciók felcsatolása systemd segítségével

Amennyiben a titkosított partíciók nem kerülnek automatikusan csatolásra a systemd segítségével, annak egyik oka a noauto paraméter beállítása az /etc/fstab fájlban. A paraméter nofail értékre történő átírása megoldja ezt a problémát. Például, cserélje le a következő sort:

/dev/mapper/cr_sda3 /home  ext4  acl,user_xattr,noauto 0 2

erre

/dev/mapper/cr_sda3 /home  ext4  acl,user_xattr,nofail 0 2

5. Technikai

5.1. Grafikus megjelenés előkészítése KMS (Kernel Mode Setting) használatával

Az openSUSE 11.3 megjelenésével, a KMS (Kernel Mode Setting) lett az alapértelmezett az Intel, ATI és NVIDIA grafikus kártyák számára. Amennyiben valamilyen probléma merül fel a KMS illesztőprogram támogatásával kapcsolatban (intel, radeon, nouveau), akkor tiltsa le a nomodeset kernelbetöltő parancs segítségével. Ennek a Grub 2-ben való beállításához (amely az alapértelmezett betöltő) adja hozzá a /etc/default/grubfájlhoz a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT kernel betöltési beállítást root felhasználóként és futtassa a következő terminál parancsot:

sudo /usr/sbin/grub2-mkconfig --output=/boot/grub2/grub.cfg

A korábbi Grub verziók használatához adja hozza a kernelparamétert a /boot/grub/menu.lst fájlhoz. A beállítás segítségével az adott kernelmodul (intel, radeon, nouveau) a modeset=0 beállítással töltődik be az initrd-be, pl. így a KMS letiltásra kerül.

Azokban a ritka esetekben, amikor a DRM-modul az initrd fájlból töltődik be, az egy általános probléma és nincsen köze a KMS-hez. Lehetőség van arra is, hogy initrd fájlból való betöltés teljes mértékben letiltásra kerüljön. Ehhez a YaST-ban meg kell adni a NO_KMS_IN_INITRD sysconfig változóhoz a yes értéket, amely ezt követően újra létrehozza az initrd-t. Indítsa újra a gépet.

Intel gépeken KMS nélkül az Xserver visszaáll fbdev illesztőprogramra (az intel illesztőprogram csak a KMS-t támogatja). Alternatívaként, a régebbi Intel videókártyákhoz létezik egy "intellegacy" illesztőprogram (xorg-x11-driver-video-intel-legacy csomag), amely támogatja az UMS-t (User Mode Setting). Ennek használatához a /etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf fájlban módosítani kell az illesztőprogram bejegyzést intellegacy értékre.

Az ATI-nál a mostani GPU-k visszaállnak a radeonhd használatára. Az NVIDIA KMS nélküli használatakor az nv illesztőprogram kerül felhasználásra (a nouveau illesztőprogram csak a KMS-t támogatja). Az újabb ATI és NVIDIA grafikuskártyák fbdev használatára állnak vissza, amennyiben a nomodeset kernelparaméter van megadva.

5.2. Rendszerindítás az elavult sysvinit segítségével

Alapértelmezés szerint az openSUSE a systemd használatával indul el. Ha valamilyen probléma adódik, akkor a rendszertöltés közben az F5 gomb megnyomásával vissza lehet állni az elavult sysvinit használatára. Az ezzel kapcsolatos megkötések és korlátozások a 4.2. szakasz - sysvinit elavult részben olvashatók.

5.3. systemd: Supplying Service Start-up Parameters

systemctl parancs csak az általános paramétereket támogatja (lásd http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/Incompatibilities).

Az új viselkedés megkerülhető, ha az indítóparancs közvetlen meghívásával, például:

cd /etc/init.d
./apache2 <your_parameters>

5.4. systemd: Rendszer leállítása

A systemd használatával történő rendszer leállításhoz és kikapcsoláshoz a halt -p vagy a shutdown -h now parancsot kell kiadni a parancssorban, vagy a grafikus felületen kell a leállítás gombot használni.

Megjegyzés: Az egyszerű halt parancs nem állítja le megfelelően a rendszert.

5.5. systemd: tmpfs használata: /run, /var/run, /media stb.

a systemd felcsatol olyan könyvtárakat, amelyek csupán átmeneti adatokat tartalmaznak, mint a tmpfs fájlrendszerek: a /run, a /var/run, a /var/lock, és a /media ezek a könyvtárak. További információért lásd: http://lwn.net/Articles/436012/.

Megjegyzés: Ne tároljon olyan adatokat a /run, a /var/run stb. könyvtárakban, amelynek szükséges egy újraindítás után.

5.6. systemd: Könyvtárak ürítése (/tmp és /var/tmp)

a systemd karbantartja azokat a könyvtárakat, amelyek szerepelnek a tmpfiles.d könyvtárakban és a /lib/systemd/system/systemd-tmpfiles-clean.timer fájlban. További információ a tmpfiles.d man oldalaiban olvashatók.

Alapértelmezés szerint a systemd naponta kiüríti a tmp könyvtárakat a /usr/lib/tmpfiles.d/tmp.conf beállításának megfelelően:

d /tmp 1777 root root 10d
d /var/tmp 1777 root root 30d

Megjegyzés: a systemd nem fogadja elfogadni az /etc/sysconfig/cron fájlban lévő olyan változókat, mint a TMP_DIRS_TO_CLEAR.

5.7. USB automatikus felcsatolása

A Gnome és az Xfce mostantól az udisks2-t használja az USB tárolók automatikus felcsatolásához a /run/media/$USER könyvtár alá. A KDE továbbra is az udisks version 1-et használja és a /media könyvtár alá csatolja fel őket.

5.8. Specifying Partitions for Loopback Devices

With Kernel 3.4 there are two ways to have partitions for loopback devices. The first is with max_part and the second is with the -P parameter to losetup. They behave slightly differently since -P will dynamically allocate minor numbers for each device (including adding or removing them on the fly with blockdev --rereadpt). Using the max_part parameter causes each loop device to allocate that many minor numbers for each device.

So when you use max_part=8 and do not change max_loop, which defaults to 8, you are using all of the allocated minor numbers with the first device.

The solution is either to use -P or to also use max_loop.

5.9. Időzóna beállítás az /etc/adjtime fájlban

Az /etc/adjtime fájl harmadik sorában található az az információ, hogy a BIOS óra UTC, vagy helyi időzóna szerint működik (a helyi időzóna korábban a /etc/sysconfig/clock fájl HWCLOCK bejegyzésében található).

Amennyiben az /etc/adjtime fájl rossz eltolás információt tartalmaz (például dátum és óra beállítása ntpdate paranccsal történik, vagy fut az ntpd démon), akkor állítsa be a a USE_ADJUST változót "no" értékre az /etc/sysconfig/clock fájlban.

5.10. GNU tar a POSIX-kompatibilis archívum létrehozása érdekében

A GNU tar mostantól alapértelmezett beállítása az --format=posix, amely POSIX-kompatibilis archívumokat hoz létre kiterjesztett PAX fejlécekkel. Ellenőrizze, hogy a parancsfájlok és az alkalmazások kompatibilisek ezzel a formátummal.

A korábbi viselkedés (és az upstream alapértelmezett) visszaállítható az alábbi környezeti változó használatával:

TAR_OPTIONS='--format=gnu'

vagy

TAR_OPTIONS='--pax-option=delete=[ac]time*'