openSUSE 12.1 Kiadási megjegyzések

Verzió:

12.1.12 (2012-04-13)

Copyright © 2012 Novell, Inc.

A dokumentum szabadon másolható, terjeszthető és/vagy módosítható a Free Software Foundation által kiadott GNU Free Documentation License 1.2 vagy ennél újabb verziójának megfelelően, Nem Változtatható rész, Borítószöveg és Hátlapszöveg nélkül. A licenc angol nyelvű másolata az fdl.txt fájlban található.

Amennyiben egy régebbi verzióról frissít erre az openSUSE kiadásra, akkor olvassa el a korábbi kiadási megjegyzéseket: http://en.opensuse.org/openSUSE:Release_Notes

Jelen Kiadási megjegyzés a következő témaköröket érinti:

Egyéb
 1. YaST AppArmor beállítómodul
Telepítés
 1. Részletes telepítési információ
Általános
 1. openSUSE dokumentáció
 2. GNOME 3
 3. PulseAudio hangrendszer
 4. Btrfs
 5. Windows-tartománytagság bejelentkezés KDM-mel
 6. Oracle Java külső elérhetősége
 7. Removing 32-Bit XEN Hypervisor
 8. Formatting Large Disk Partitions on Windows 8 Server
 9. Configuring Postfix
Rendszerfrissítés
 1. Mounting Encrypted Partitions with dm-crypt
 2. Mounting Encrypted Partitions Using systemd
Technikai
 1. Grafikus megjelenés előkészítése KMS (Kernel Mode Setting) használatával
 2. Radeon HDMI hangkimenet le van tiltva
 3. Rendszerindítás systemd vagy sysvinit segítségével
 4. systemd: Supplying Service Start-up Parameters
 5. systemd: Rendszer leállítása
 6. systemd: tmpfs használata: /run, /var/run, /media stb.
 7. systemd: Könyvtárak ürítése (/tmp és /var/tmp)
 8. CUPS 1.5
 9. A rename parancs
 10. NetworkManager parancssori felület
 11. rpm: %_topdir megváltozott nem a root felhasználók számára

Egyéb

YaST AppArmor beállítómodul

FATE kategóriák https://features.opensuse.org/305278: AppArmor, YaST.

Az AppArmor beállítómodul jelenleg a YaST "Biztonság és felhasználók" részében található.

Telepítés

Részletes telepítési információ

Részletes telepítési információért tekintse meg az alábbi "openSUSE Dokumentációkat" .

Általános

openSUSE dokumentáció

GNOME 3

A GNOME 3 a GNOME 2-höz képest teljesen új megjelenésű. Ennek eredményeként, valamint a felhasználók érdekében a GNOME 2 asztal nem kerül automatikus migrálásra. AVezérlőközpont használható a GNOME 3 beállítására és a gnome-tweak-tool további, részletes beállításokat biztosít.

A GNOME 3 alapértelmezett módban megköveteli a grafikus kártya 3D támogatását. Ha a 3D gyorsítás nem érhető el, a GNOME 3 akkor csökkentett módban használja. Ha kiderül, hogy a GNOME 3 érzékeli rendelkezésre álló 3D gyorsítást, de az a normál módban nem használható, akkor valószínűleg egy hibát talált az illesztőprogramban. Ki lehet kényszeríteni a csökkentett módot a grub indítósorában megadott " gnome.fallback = 1 literal>" be

A csökkentett mód használatakor a panelek az Alt és a jobb egér gomb együttes megnyomásakor szabhatók testre.

Számos GNOME Shell funkció, mint amilyen a billentyűzetkombinációk, fogd-és-vidd funkciók és speciális programok leírása a https://live.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet oldalon található.

PulseAudio hangrendszer

A PulseAudio hangrendszer mostantól rendszerszinten integrált és új telepítésekkor alapértelmezetten engedélyezett. Amennyiben a korábbi kiadásban letiltotta és most engedélyezni szeretné, akkor ellenőrizze a PULSEAUDIO_ENABLE változót a /etc/sysconfig/sound fájlban:

Állítsa be a PULSEAUDIO_ENABLE változót "yes" értékre és így ez mindenhol engedélyezésre kerül. A PULSEAUDIO_ENABLE változó "no" értékre állításával a PulseAudio a teljes rendszeren letiltásra kerül. A "custom" beállítás azt jelenti, hogy egyedi beállítások érintetlenül maradnak.

Btrfs

Btrfs a Linux következő generációs fájlrendszere. Ennek megfelelően btrfs partíciók hozhatók létre vagy a teljes rendszer btrfs partíció alá helyezhető.

Megjegyzés: A btrfs fájlrendszer fejlesztés alatt áll. Az ellenőrzés és javítás funkció ("scrub") nemrég lett a fejlesztés része. A "Scrub" feladata az adatok és a metaadatok ellenőrzése, feltételezve, hogy a fastruktúra rendben van; ez meghatározott időközönként, háttérfolyamtként futhat (és futnia is kell) a felcsatolt fájlrendszereken.

Ezért azt javasoljuk, hogy gondolja át alaposan, hogy milyen adatokat tesz erre a fájlrendszerre és kövesse a szokásos mentésre és redundanciára vonatkozó ajánlásokat. További információ a http://btrfs.wiki.kernel.org weboldalon található.

A Btrfs számos érdekes, új funkciót tartalmaz, mint például a pillanatkép készítése a fájlrendszerről. A pillanatkép és a visszaállítás funkciókat a snapper parancs teszi lehetővé, amely integrálásra került az openSUSE csomag- és rendszerkezelő eszközökbe, így a zypper-be és a YaST-ba is.

Windows-tartománytagság bejelentkezés KDM-mel

A SUSE KDM téma nem teszi lehetővé a Windows-tartománytagság. bejelentkezést.

Ennek kerülőmegoldása a DISPLAYMANAGER_KDM_THEME beállítása üres értékre az /etc/sysconfig/displaymanager fájlban, hogy az újra az alapértelmezett témát használja:

DISPLAYMANAGER_KDM_THEME=""

Oracle Java külső elérhetősége

A java-1_6_0-sun csomag licencváltozása miatt mostantól nem része az openSUSE operációs rendszernek. Helyette az OpenJDK került a telepítőkészletbe. Azok a felhasználók, akik inkább az Oracle JDK bináris verziót kívánják használni, azok letölthetik azt a http://oracle.com/java weboldalról.

Removing 32-Bit XEN Hypervisor

The 32-Bit XEN Hypervisor is no longer available. Use the 64-bit XEN Hypervisor instead for 32-bit and 64-bit virtual guests.

Formatting Large Disk Partitions on Windows 8 Server

Installing a guest hosted on Windows 8 Server may fail when a large virtual disk image (larger than 50 GB) in .vhdx format is assigned to the guest. To workaround this issue use either virtual disk images with a fixed size, or create the dynamically sized disk image using Powershell.

Technical Background about the Issue

The .vhd and .vhdx images are sparse files. When a dynamic .vhdx is created with a maximum size of 127 GB, the initial size is about 256 KB. Because the default block size for .vhdx files is 32 MB, writing one 512 byte sector will result in a 32 MB section of the sparse file being allocated. When ext3 is allocating the MBR, the super block, the backup super blocks, inodes, directories, etc., space is being allocated in the sparse file. Because of ext3's suboptimal IO, how the data structures are laid out on disk, and the default block size, a large partition of the .vhdx file is allocated just by formatting. The workaround is to create a .vhdx file with a 1 MB block size rather than the default 32 MB.

Changing the block size in the UI is not implemented. It can only be changed when the VHDx file is created through Powershell. To create a VHD with a modified block size, use this Powershell script (all in one line):

New-VHD -Path C:\MyVHDs\test.vhdx -SizeBytes (127GB)
 -Dynamic -BlockSizeBytes (1MB) -VHDFormat vhdx

Configuring Postfix

There is no SuSEconfig postfix module any more. Thus SuSEconfig no longer writes the postfix configuration files, if you set sysconfig variables in /etc/sysconfig/postfix or /etc/sysconfig/mail.

After modifying sysconfig variables you must manually run /usr/sbin/SuSEconfig.postfix as root.

Rendszerfrissítés

Mounting Encrypted Partitions with dm-crypt

On ancient SUSE systems, /etc/cryptotab was used for setting up devices with the now deprecated cryptoloop technology. 12.1 only supports /etc/crypttab (without 'o'!), which uses dm-crypt. Users who still have a cryptotab from the old days should run convert_cryptotab, which prints instructions about what to put in crypttab and fstab instead.

Mounting Encrypted Partitions Using systemd

If encrypted partitions are not automatically mounted when using systemd, the noauto flag in /etc/fstab for these partitions could be the cause. Replacing this flag with nofail will fix it. For instance, change the following line:

/dev/mapper/cr_sda3 /home  ext4  acl,user_xattr,noauto 0 2

erre

/dev/mapper/cr_sda3 /home  ext4  acl,user_xattr,nofail 0 2

Technikai

Grafikus megjelenés előkészítése KMS (Kernel Mode Setting) használatával

Az openSUSE 11.3 megjelenésével, a KMS (Kernel Mode Setting) lett az alapértelmezett az Intel, ATI és NVIDIA grafikus kártyák számára. Amennyiben valamilyen probléma merül fel a KMS illesztőprogram támogatásával kapcsolatban (intel, radeon, nouveau), akkor tiltsa le a nomodeset kernelbetöltő parancs segítségével. Ennek tartós beállításához adja hozza a kernelparamétert a /boot/grub/menu.lst fájlhoz. A beállítás segítségével az adott kernelmodul (intel, radeon, nouveau) a modeset=0 beállítással töltődik be az initrd-be, pl. így a KMS letiltásra kerül.

Azokban a ritka esetekben, amikor a DRM-modul az initrd fájlból töltődik be, az egy általános probléma és nincsen köze a KMS-hez. Lehetőség van arra is, hogy initrd fájlból való betöltés teljes mértékben letiltásra kerüljön. Ehhez a YaST-ban meg kell adni a NO_KMS_IN_INITRD sysconfig változóhoz a yes értéket, amely ezt követően újra létrehozza az initrd-t. Indítsa újra a gépet.

Intel gépeken KMS nélkül az Xserver visszaáll fbdev illesztőprogramra (az intel illesztőprogram csak a KMS-t támogatja). Alternatívaként, a régebbi Intel videókártyákhoz létezik egy "intellegacy" illesztőprogram (xorg-x11-driver-video-intel-legacy csomag), amely támogatja az UMS-t (User Mode Setting). Ennek használatához a /etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf fájlban módosítani kell az illesztőprogram bejegyzést intellegacy értékre.

Az ATI-nál a mostani GPU-k visszaállnak a radeonhd használatára. Az NVIDIA KMS nélküli használatakor az nv illesztőprogram kerül felhasználásra (a nouveau illesztőprogram csak a KMS-t támogatja). Az újabb ATI és NVIDIA grafikuskártyák fbdev használatára állnak vissza, amennyiben a nomodeset kernelparaméter van megadva.

Radeon HDMI hangkimenet le van tiltva

Néhány probléma miatt a HDMI hangkimenet le van tiltva a radeon illesztőprogramoknál, amely az AMD/ATI grafikus kártyáknál az alapértelmezett.

Újraengedélyezéséhez a radeon.audio=1 kernelparamétert kell használni. A YaST-ban, a Rendszer -> Rendszerbetöltő modulban, az alapértelmezett bejegyzésnél a Szerkesztés gombot kell megnyomni, majd a következőket kell az 'Egyéb parancssori kernelparaméterek' végére írni:

radeon.audio=1

A változások érvényrejutásához a számítógépet újra kell indítani.

Másik lehetőséd, a hivatalos AMD illesztőprogram telepítése. Erről bővebb információ az http://en.opensuse.org/SDB:ATI_drivers oldalon található.

Rendszerindítás systemd vagy sysvinit segítségével

Alapértelmezés szerint az openSUSE a systemd használatával indul el. Ha valamilyen probléma adódik, akkor a rendszertöltés közben az F5 gomb megnyomásával vissza lehet állni a sysvinit használatára.

Amennyiben át kíván állni a sysvinit használatára, akkor telepíteni kell a sysvinit-init csomagot. A systemd-re való visszaálláshoz újra kell telepíteni a systemd-sysvinit csomagot.

systemd: Supplying Service Start-up Parameters

systemctl parancs csak az általános paramétereket támogatja (lásd http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/Incompatibilities).

Az új viselkedés megkerülhető, ha az indítóparancs közvetlen meghívásával, például:

cd /etc/init.d
./apache2 <your_parameters>

systemd: Rendszer leállítása

A systemd használatával történő rendszer leállításhoz és kikapcsoláshoz a halt -p vagy a shutdown -h now parancsot kell kiadni a parancssorban, vagy a grafikus felületen kell a leállítás gombot használni.

Megjegyzés: Az egyszerű halt parancs nem állítja le megfelelően a rendszert.

systemd: tmpfs használata: /run, /var/run, /media stb.

a systemd felcsatol olyan könyvtárakat, amelyek csupán átmeneti adatokat tartalmaznak, mint a tmpfs fájlrendszerek: a /run, a /var/run, a /var/lock, és a /media ezek a könyvtárak. További információért lásd: http://lwn.net/Articles/436012/.

Megjegyzés: Ne tároljon olyan adatokat a /run, a /var/run stb. könyvtárakban, amelynek szükséges egy újraindítás után.

systemd: Könyvtárak ürítése (/tmp és /var/tmp)

a systemd karbantartja azokat a könyvtárakat, amelyek szerepelnek a tmpfiles.d könyvtárakban és a /lib/systemd/system/systemd-tmpfiles-clean.timer fájlban. További információ a tmpfiles.d man oldalaiban olvashatók.

Alapértelmezés szerint a systemd naponta kiüríti a tmp könyvtárakat a /usr/lib/tmpfiles.d/tmp.conf beállításának megfelelően:

d /tmp 1777 root root 10d
d /var/tmp 1777 root root 30d

Megjegyzés: a systemd nem fogadja elfogadni az /etc/sysconfig/cron fájlban lévő olyan változókat, mint a TMP_DIRS_TO_CLEAR.

CUPS 1.5

A CUPS 1.5 visszafele nem kompatibilis az alábbi funkciókban:

A rename parancs

A GNU Coding Standards (programozási szabályok) szerint a rename parancs mostantól az összes kötőjellel kezdődő karakterláncot parancssori kapcsolóként kezel. Ennek megakadályozására az alábbiak szerint, a -- jelet használja a kapcsolók és egyéb paraméterek megkülönböztetésére:

#!/bin/bash
for f in *.jpg ; do
 rename -- ".jpg" "-$RANDOM.jpg" $f ;
done

NetworkManager parancssori felület

cnetworkmanager a továbbiakban nem érhető el, helyette az nmcli kell használni. Migrációs információ a http://repo.or.cz/w/cnetworkmanager.git/blob_plain/HEAD:/nmcli-migration.html weboldalon található.

rpm: %_topdir megváltozott nem a root felhasználók számára

Jogosultsággal nem rendelkező felhasználók mostantól nem tudják írni a /usr/src/packages fájlt. Az rpmbuild mostantól az ~/rpmbuild fájlt használják alapértelmezettként. A könyvtár megváltoztatásához egy sort kell hozzáadni, a következő után ~/.rpmmacros:

%_topdir /some/where/else

A $HOME foo alkönyvtár használatához az ~/.rpmmacros kell a következő sort adni:

%_topdir %{getenv:HOME}/foo