openSUSE 11.1 Kiadási megjegyzések

Minden jog fenntartva © 2009 Novell, Inc.

A dokumentum szabadon másolható, terjeszthető és/vagy módosítható Free Software Foundation által kiadott GNU Free Documentation License 1.2 vagy ennél újabb verziójának megfelelően, Nem Változtatható rész, Borítószöveg és Hátlapszöveg nélkül. A licenc angol nyelvű másolata az fdl.txt fájlban található.

A Kiadási megjegyzések folyamatosan bővülnek. A legfrissebb verzió letölthető az internetkapcsolat vizsgálata közben, vagy közvetlenül a http://www.suse.com/relnotes/i386/openSUSE/11.1/RELEASE-NOTES.en.html oldalról.

Jelen Kiadási megjegyzés a következő témaköröket érinti:

Az angol nyelvű Start-Up Manual (Első lépések) kézikönyvben bőséges információt talál a rendszer telepítésével és beállításával kapcsolatban. A Reference Guide (Referencia kézikönyv) részletesen ismerteti a rendszer beállításait. A legfontosabb alkalmazásokat a GNOME és a KDE User Guide (Felhasználói kézikönyv) tartalmazza. Az AppArmorral kapcsolatos részletes információkat az AppArmor Administration Guide tartalmazza.

Általános
  1. Összecsukott állapotban a képernyő-felismerés nem lehetséges
  2. Lenovo ThinkPad laptopok felismerése
Frissítés
  1. Xen beállítások
Technikai
  1. Azonos nevű man oldalak megjelenítése
  2. YaST LDAP-kiszolgáló beállítása
  3. Hálózati kapcsolatok beállítása
  4. netconfig használata hálózati beállításokhoz
  5. A 12-es, 13-as és 14-es WLAN csatornák le vannak tiltva
  6. A command-not-found parancsfájl

Általános

Összecsukott állapotban a képernyő-felismerés nem lehetséges

Telepítéskor a YaST a SaX2 segítségével megpróbálja felismerni a képernyő méretét ls felbontását. Amennyiben összecsukott notebookra történik a telepítés, a képernyő felismerése nem lehetséges, ezért célszerű telepítés közben a notebookot nyitva tartani.

Amennyiben a felismerés sikertelen, indítsa el a YaST-ot és a "Hardver" -> "Videokártya ás monitor" modulban állítsa be a képernyő paramétereit kézzel.

Lenovo ThinkPad laptopok felismerése

A Lenovo ThinkPad laptopok MBR-jében egy speciális kód van a "Blue ThinkVantage gomb" miatt. Amennyiben a felismerés és az előkészítés sikertelen, valószínűleg vissza kell állítani az eredeti MBR-t.

Amennyiben ThinkPad laptoppal rendelkezik, bizonyosodjon meg róla, hogy a rendszertöltő nem az MBR-be kerül telepítésre (a telepítés javaslatban található Rendszertöltő-> Rendszertöltő telepítése -> Rendszertöltő paraméterei -> MBR helyettesítése általános kóddal beállításnak kikapcsolt állapotban kell lennie).

Amennyiben az MBR felülírásra kerül a ThinkVantage gomb nem fog működni. Az MBR mentése a /var/lib/YaST2/backup_boot_sectors/ könyvtárban található.

Frissítés

Xen beállítások

Hibás hálózati beállítást okozhat a Xen Hypervisort tartalmazó openSUSE 11.0 frissítése openSUSE 11.1 verzióra, mert a frissítés nem állítja be automatikusan a bridged beálíltást.

Indítsa el "YaST vezérlőközpontot", válassza ki a "Virtualizáció" menüpontot, majd a "Hypervisor telepítése" ikont a hálózat beállításához. Parancssorból ugyanez elindítható a "yast2 xen" parancs használatával.

openSUSE 11.1 telepítésével és a Xen beállításával a YaST automatikusan beállítja a hálózatoto.

Technikai

Azonos nevű man oldalak megjelenítése

A man parancs megkérdezi, hogy melyik oldalt szeretné megtekinteni amennyiben különböző helyeken ugyanolyan névvel találhatók man oldalak. A felhasználónak csak a megfelelő szakasz számát kell megadnia a kívánt oldal megtekintéséhez.

Amennyiben a korábbi módon szeretné használni a man oldalakat, akkor adja meg a MAN_POSIXLY_CORRECT=1 beállítást a héjprogram indítását előkészítő fájlban. Ilyen pl. a ~/.bashrc).

YaST LDAP-kiszolgáló beállítása

A YaST LDAP-kiszolgáló modul már nem tárolja az LDAP-kiszolgáló beállításait a /etc/openldap/slapd.conf fájlban. A modul az OpenLDAP dinamikus konfiguráció háttérrendszerét használja, amely magát az LDAP adatbázist is tárolja. Az adatbázis .ldif fájlokból és az /etc/openldap/slapd.d fájlból áll. A beállítások eléréséhez használja a yast2-ldap-server modult vagy egy LDAP-klienst, mint az ldapmodify vagy az ldapsearch.

Az OpenLDAP dinamikus beállításaival kapcsolatos további információ az OpenLDAP Adminisztrátori Kézikönyvben található.

Hálózati kapcsolatok beállítása

Alapértelmezésként a NetworkManager engedélyezi és kezeli a hálózati kapcsolatokat. Ezek módosításához a NetworkManager kisalkalmazást kell használni. Amíg a NetworkManager fut, a YaST-on keresztül nem lehet módosítani a hálózati beállításokat, mert más típusú beállítási lehetőségek tartalmaznak.

netconfig használata hálózati beállításokhoz

A modify_resolvconf parancsfájl eltávolításra kerül és az ennél sokoldalúbb netconfig veszi át a helyét. Az új parancsfájl több forrásból érkező, megadott hálózati beállításokat képes rugalmasan és áttekinthetően kezelni. További információ a netconfig man oldalain található.

A kiadott dokumentációban hibásan még amodify_resolvconf szerepel, amely a következő kiadásban javításra kerül.

A 12-es, 13-as és 14-es WLAN csatornák le vannak tiltva

Alapértelmezésként a 12-es, 13-as és 14-es WLAN csatornák le vannak tiltva, mivel ezek a csatornák nem mindenhol engedélyezettek. Amennyiben használni kívánja ezeket, látogassa meg a http://en.opensuse.org/Tracking_down_wireless_problems oldalt az openSUSE wikiben.

A command-not-found parancsfájl

Ha egy olyan parancsot ad ki a parancssorban, ami nem található, akkor a bash és zsh meghívja a /usr/bin/command-not-found parancsot. Ezt követően a command-not-found keresést indít a csomagadatbázisban és javaslatot tesz a kért parancs futtatására.

Amennyiben ezt le akarja tiltani, akkor távolítsa el a command-not-found csomagot vagy kapcsolja ki a héjprogram indításakor. Például a ~/.bashrc fájlban:

unset command_not_found_handle