BUDAPEST


Ahhoz, hogy egy vállalat maximális biztonságban tudhassa adatait, biztonsági másolatokat kell készítenie. Erről többféleképpen is gondoskodhat: az egyszerűbb megoldás az adatok tükrözése helyi szinten, míg a legbonyolultabb, de egyben nagyobb biztonságot is nyújtó megoldás a több különböző telephelyen kialakított, nagy rendelkezésre állású konfiguráció. A lehetőségeknek csak a céges költségvetés szabhat határt, komoly tételeket lehet azonban lefaragni olyan intelligens megoldásokkal, mint amilyen a SUSE Enterprise Storage rendszerben is megtalálható Erasure Coding technológia.

A hagyományos vállalati tárolórendszerek támogatják a független lemezekből álló redundás tömbök (Redundant Array of Independent Disks – RAID) használatát, amelyek védelmet nyújtanak arra az esetre, ha egy-egy elem elromlana. Ennek a módszernek azonban az a hátránya, hogy az adott csoporton belül maximum egy vagy két meghibásodást képes kezelni, ami a legtöbb szervezetnél egyszerűen nem elfogadható szintű védelem. Ráadásul ma már olyan nagy kapacitású meghajtókat alkalmaznak, amelyekben egy-egy hiba esetén napokba telhet az adatok és a redundancia helyreállítása,

A megoldás: darabolás

Erre a problémára kínál költséghatékony megoldást az Erasure Coding technológia, amely képes biztosítani az adatok magas rendelkezésre állását, és amelyet a RAID következő generációjaként tartanak számon. A technológia lényege, hogy az adatokat meghatározott számú darabra bontja, és tetszőleges számú, ellenőrző összeget tároló darabokat rendel hozzá az egyes darabokhoz, majd elosztja azokat a különböző tárolórendszerek között. Hiba esetén pedig képes újraépíteni a hiányzó másolatokat a meglévő darabokból, ezáltal biztosítja az adatok elérhetőségét, és teljesen redundáns állapotba állítja vissza a rendszert. A vállalatok maguk választhatják meg az adat- és ellenőrződarabok számát, ezáltal pontosan meghatározhatják, mekkora további tárhely szükséges az általuk kívánt adatvédelmi szint biztosításához. Ez a megközelítés sokkal jobb redundanciát biztosít, mint az egy vagy két meghibásodás kezelésére alkalmas RAID. Az adatok rugalmassága az Erasure Coding esetén kizárólag a működtető által megadott értékektől függ, a két érték meghatározásával bármilyen rugalmasságú védelmet képesek kiépíteni a vállalatok.

Például ha az adatdarabok száma 10, az ellenőrző darabok száma pedig 6, akkor ez azt jelenti, hogy a rendszer 10 darabra osztja az adatot, és 6 Erasure Code blokkot számol hozzájuk, majd ezeket összesen 16 meghajtón helyezi el. A 16 meghajtó közül bármelyik 10 elegendő ahhoz, hogy helyreállítsa ezeket az adatokat, tehát akár 6 is meghibásodhat anélkül, hogy fennakadást okozna az adat elérhetőségében és ezzel együtt a vállalat működésében. a módszer további előnye, hogy mindössze 60 százalékkal több tárterületre van szükség az ilyen magas szintű védelem fenntartásához.

Az Erasure Coding előnyeiről szóló videó megtekintéséhez kattintson a fenti objektumra, vagy látogasson el a következő linkre: https://www.youtube.com/watch?v=t3AS9vxR4Ao

Mindezek következtében az Erasure Coding sokkal nagyobb kontrollt biztosít a szervezetek számára az adatok rugalmassága és rendelkezésre állása felett, mint a hagyományos RAID-tömbök. Ráadásul mindehhez jóval alacsonyabb ráfordításra van szükség. A Cache Tiering technológiával, illetve a szoftveralapú tárolási rendszerek további előnyeivel kiegészítve az Erasure Coding rendkívül költséghatékony tárolási rendszer kiépítését és működtetését teszi lehetővé.

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt. A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.
A NetIQ, a Novell és a SUSE anyavállalatai a Micro Focus cégcsoport részét képezik.
A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Category: Uncategorized
You can follow any responses to this entry via RSS.