A SLES a legjobb SAP HANA alá – íme a számok | SUSE Communities

A SLES a legjobb SAP HANA alá – íme a számok

Share
Share

Akiknek a bizonyíték kell és nem ígéret, azok figyelmébe ajánljuk a legújabb benchmark tesztek eredményeit.

A hardvergyártók rendszeresen végeznek ilyen teszteket, hogy alátámasszák termékeik hatékonyságát a vásárlók előtt. Így kézzelfogható adatokkal és konkrét számokkal igazolhatják, milyen gyorsan működnek az eszközeik a legszélesebb körben használt szoftverek futtatása során.

A tesztek akkor is hasznos adatokkal szolgálnak, ha az egyes szoftverek teljesítményét szeretnénk összehasonlítani egyforma konfigurációkon. Érdekes eredményeket mutat két nemrégiben végzett teszt, amelyek eredményei megtekinthetők az SAP oldalán szereplő bechmarkok között. Mindketten ugyanazt az SAP HANA 1.0 adatbázist futtatták 1,3 milliárd tétellel, ugyanolyan konfigurációjú szervereken:

  • 4 processzor / 112 mag / 224 szál / 2,5 GHz Intel Xeon Platinum 8180
  • 64 KB L1 gyorsítótár és 1024 KB L2 gyorsítótár magonként, 38.3 MB L3 gyorsítótár processzoronként
  • 1536 GB RAM

Az operációs rendszer esetében viszont volt különbség: az egyik benchmarknál a Red Hat Enterprise Linux 7.2 kiadását használták, a másiknál pedig a SUSE Linux Enterprise Server 12 SP2-t.

 

Az eredményeket összevetve jól látszik, hogy SUSE-n 10 százalékkal jobb teljesítménnyel futott ugyanaz a művelet ugyanolyan hardveren, mivel egy óra alatt 6901 lekérdezést tudott végrehajtani a rendszer, szemben a versenytársunk megoldását használó konfiguráció 6204-es eredményével. A futásidőt jelölő számok szintén beszédesek, a SUSE-n 70 százalékkal rövidebb futásidővel működött a művelet, mint a másik rendszeren.

Nem véletlen, hogy a SUSE az SAP által elsődlegesen ajánlott és támogatott Linux operációs rendszer az alkalmazásaik futtatásához, hiszen a két cég évek óta közösen dolgozik azon, hogy a közös ügyfelek a legtöbbet hozhassák ki rendszereikből. Ennek is köszönhető, hogy a SUSE Linux Enterprise Server sokkal több SAP HANA benchmarkban szerepel, mint a konkurens megoldások. (A blog írásának idején 68db SUSE és 4db Red Hat alapú HANA benchmark szerepel az SAP webhelyén.) A teszteredmények mellett egyéb, a gyakorlati felhasználásra vonatkozó számok is igazolják a közös sikert: több ezer vállalatnál fut ugyanis SUSE alapokon az SAP HANA.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No comments yet

Avatar photo
2,060 views